Jan Coeck

1950

Biografie

Muziekpedagogie

Jan Coeck zette zijn eerste stappen in de muziek tijdens zijn pianostudies bij Jos Bruurs. In 1968 vatte hij studies muziekpedagogie aan in het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij sinds 1973 docent is. Hij volgde cursussen bij Jos Wuytack, Paul Schollaert, Ignace de Sutter en Stan van Vaerenbergh. Hij heeft reeds verschillende gastcursussen gegeven, onder andere in het Centrum 'Musikene' San Sebastián en in de universiteit van Cádiz. In het verlengde van zijn studies muziekpedagogie is Coeck aangesteld als pedagogisch begeleider Muzikale Opvoeding voor het bisdom Mechelen-Brussel. Daarnaast is hij voorzitter van de federatie Musicerende Jeugd, die reeds verschillende composities van hem heeft uitgebracht.

Componist

Naast zijn bezigheden als docent is Jan Coeck ook een bezielde componist van schoolmuziek, koor- en instrumentale werken en auteur van diverse liedteksten en toneelwerken. Hij koestert tevens een liefde voor poëzie. Die komt tot uiting in zijn activiteiten als voordrachtgever bij diverse culturele organisaties in binnen- en buitenland. In 1996, 1997, 1999 en 2002 nam Coeck deel aan de compositiewedstrijd Gran Canaria. Verschillende malen won hij de wedstrijd. Zo behaalde hij bij zijn deelname in 1997 een eerste prijs met het werk Nocturno, op tekst van Gerardo Diego. Bij zijn daaropvolgende deelname in 1999 werd zijn werk Cuando los niños juegan a la guerra, op tekst van José Luis Pernas, bekroond met de eerste prijs. In 2002 werd het werk Albertiana, op tekst van Rafael Alberti onderscheiden met een eervolle vermelding. Tijdens de jaren dat hij niet deelnam aan deze wedstrijd, zetelde hij in de jury.

Tonale koormuziek

Coeck componeert zowel op liturgische als op meer volkse thema’s. De niet-godsdienstige koormuziek is het talrijkst aanwezig in zijn oeuvre. Enkel aan de titels wordt het al duidelijk dat men te maken heeft met werken geschreven voor kinderen. Sprekende voorbeelden zijn: Dat stuk met die fagot, Kadeeke en Poink poink.

Dat stuk met die fagot is een duidelijk voorbeeld van Jan Coecks pedagogische bezigheden. In dit stuk, dat geschreven is voor kinderkoor, piano en natuurlijk fagot, wordt het instrument voorgesteld aan de hand van een verhaal, gezongen door het koor.

Contact, een suite voor gemengd koor, instrumentaal ensemble en twee recitanten, bestaat uit 15 onderdelen. Er wordt gestreefd naar een gelijkmatige afwisseling tussen tekstvoordracht, instrumentale onderdelen en gezongen delen. Zoals de titel laat vermoeden, behandelen de delen elk een verschillende vorm van contact. In de teksten wordt het contact duidelijk tot uiting gebracht, gaande van liefde op het eerste gezicht, prille verliefdheid, tot vertederende gedichten met een verrassend grappige pointe. Elk muzikaal deel krijgt een andere bezetting, op zo’n manier dat de bezetting in het verlengde ligt van de titel van het deel en zo bijdraagt tot de algemene sfeer. Zo zal in het deel Contrabas de contrabas vanzelfsprekend een belangrijke rol vervullen. In het deel La Boca is de accordeon prominent aanwezig. Door de aanwezigheid van een accordeon wordt een sfeer gecreëerd die zeer goed past bij de inhoud van de tekst, die handelt over het contact tussen 2 mensen in een café. Deze muziek wordt gekarakteriseerd door zijn eenvoudige taal, tonaal idioom en doorzichtige opbouw.

Spaanstalig

De Spaanstalige koormuziek heeft Jan Coeck geschreven eind jaren ’90- begin jaren 2000. In die periode nam hij verschillende keren deel aan een koorcompositiewedstrijd in Spanje (zie biografie). Een werk dat in deze context ontstond, is El Caballito, geschreven voor meisjeskoor en enkele mannenstemmen. De tekst is afkomstig van een anonieme Spaanse dichter. Het is een eenvoudig werk dat uit drie korte delen bestaat. Elk deel begint met een intro gespeeld door de piano. Om een cyclische geslotenheid te verkrijgen laat Coeck het derde deel beginnen en eindigen met de intro van het eerste deel.


Musicals en muzikale verhalen en arrangementen

In de musicals en muzikale verhalen verbindt Coeck zijn liefde voor muziek én tekst. Residentie Musica is opgebouwd rond het idee van een appartement, waarvan op elke verdieping een noot woont. Via verhalen worden de noten van de toonladder do een voor een voorgesteld. Deze musical leert kinderen op een aantrekkelijke manier de verschillende noten van een toonladder kennen.In 2012 verscheen ook zijn musical van het Meisje met de Zwavelstokjes.

Andere succesvolle muzikale verhalen: Plankenkoorts in Dierendael, Pas de chat, Dag boek, enz. Stuk voor stuk meeslepende vertellingen met sfeervolle muziek op maat van diverse doelgroepen

Arrangementen


Jan Coeck is een vlot arrangeur, vooral van volksliederen en licht-commerciële muziek. Tijdens de periode van 1978 tot 1992 trad hij op als begeleider van de Bob Boon Singers, voor wie hij ook vele arrangementen schreef. In 2015 verzorgde hij alle arrangementen voor de liedjes voor in de klas uit Doewap #1 en Doewap #2 voor Koor&Stem.

Koorwerk en klasliederen (selectie)

 • Dat stuk met die fagot, voor kinderkoor, piano, fagot, uitgegeven door Musicerende Jeugd, Herent, 1995
 • Stemmig, gedicht op te zingen, kinderliederen, uitgegeven door Plantyn, Deurne, 1996
 • Meer-stemmig gedicht om te zingen, kinderliederen, uitgegeven door Wolters Plantyn, Mechelen, 2004
 • Plankenkoorts in Dierendael, voor kinderkoor, verteller en piano, uitgegeven door Euprint, 2008
 • Liedjesbuffet, voor in de klas met piano, uitgegeven door Euprint, 2010
 • Pas de chat, voor kinderkoor, cello en piano, uitgegeven door Euprint, 2010
 • Is beter nog ver? voor kinderkoor en instrumentaal ensemble, uitgegeven door Koor&Stem, 2011
 • Het meisje met de zwavelstokjes, voor kinderkoor, verteller en instrumentaal ensemble, uitgegeven door Euprint, 2012
 • Dag boek, voor kinderkoor en instrumentaal ensemble, uitgegeven door Euprint, 2012
 • La noche sin estrellas, voor gemengd koor en inclusief koor, uitgegeven door Koor&Stem, 2014. Verkrijgbaar in Nederlands-Spaans en in Nederlands-Spaans-Duits-Engels-Frans
 • Doewap, voor in de klas, in Doewap #1 en Doewap #2, uitgegeven door Koor&Stem, 2015

Deel deze pagina