Maarten Van Ingelgem

1976

Biografie

Opleiding

Maarten Van Ingelgem ( °1976) studeerde piano bij Jan Michiels aan het conservatorium van Brussel en compositie bij Wim Henderickx aan het conservatorium van Antwerpen.

Docent en dirigent

Van Ingelgem leidt de compositieklassen in de academies van Aalst en is gastdocent Compositie aan LUCA School of Arts (Lemmensinstituut) in Leuven. Daarnaast is hij dirigent van het kamerkoor voor hedendaagse muziek De 2de Adem uit Gent.

Componist

Zijn compositorisch oeuvre gaat van solowerk over strijkkwartetten en een kameropera tot een pianoconcerto. Voor dit laatste werk kreeg hij de Prijs voor Nieuwe Muziek van de provincie Oost-Vlaanderen. Sabam reikte hem de Gouden Klaproos uit voor koorcompositie en hij werd drie keer laureaat van de European Award for Choral Composers. Zijn oratorium Onvoltooid Landschap ontstond in opdracht van Altra Voce en Koor&Stem op tekst van Annelies Verbeke naar aanleiding van 100 jaar WOI.

World Choir Games

Maarten was Artistiek Leider van de World Choir Games 2020, de grootste koorwedstrijd ter wereld die voor haar 11de editie naar Vlaanderen komt.

Maarten is de zoon van Kristiaan Van Ingelgem.

Koorwerken (selectie)

 • Suid-Afrikaans Drinklied (2005), voor SSAA, TTBB of SATB uitgegeven door Koor&Stem (bundel: Componistenlink gelijke stemmen en Componistenlink gemengde stemmen)
 • Kuss (2007), voor SSA, uitgegeven door EMJ Neerpelt (uitverkocht), verkrijgbaar via de componist
 • 24 12 1914 (2009), voor 2 klaroenen, soli, TTBB, niet uitgegeven, verscheen op de cd Am Siebenten Tage bij Montefagorum (MFP 20132) door de Camerata Musica Limburg met Jan Schumacher als dirigent
 • Laus Stultitiae (2011), voor SATB, uitgegeven door EMJ Neerpelt
 • Metamorfose (2011) voor SSA, in opdracht van Koor&Stem en Capriccio, niet uitgegeven
 • Jaarringen (2012) voor soli, vrouwenkoor en harp, in opdracht van ensemble Aquarius. Dit werk verscheen in januari 2014 op cd: In blijde verbijstering, uitg. door Phaedra in de reeks In Flanders Fields, vol. 82.
 • Onvoltooid Landschap (2014) voor kinderkoor, jeugdkoor, basiskoor, gevorderd koor, saxofoonkwartet, slagwerk en recitant, in opdracht van Altra Voce en Koor&Stem, uitg. door Koor&Stem. In de video hieronder hoor je een Hampstead Heath uit het oratorium gezongen door 1 en dezelfde man op alle stemmen. Het volledige oratorium kan je gratis downloaden via de webshop van Koor&Stem.
 • White Songs (2016) in opdracht van IKV
  1. Anchorite voor SSAATTBB, uitgegeven bij Euprint
  2. Upstream voor SSA, uitgegeven bij Euprint
  3. Mouthful of birds voor TBarB, uitgegeven bij Euprint
 • Mühleis Lieder (2015-2018) voor mannenkoor, niet uitgegeven.
Bovenstaande partituren zijn allemaal beschikbaar in de bibliotheek van Koor&Stem. Onuitgegeven partituren zijn ook verkrijgbaar via de componist.

Website van de componist

  Deel deze pagina