Peter Pieters

1957

Biografie

Opleiding

Peter Pieters kreeg zijn muzikale opleiding aan het Lemmensinstituut te Leuven. Daar werd hij in 1981 laureaat orgel en muziekpedagogie. Hij zette zijn studies te Leuven verder en volgde er onder meer hoger onderricht voor orgel bij Chris Dubois, compositie en fuga bij Jan Hadermann, Frans Geysen en Jos Van Looy. In juni 1983 behaalde hij een eerste prijs fuga en de Lemmens-Tinelprijs voor orgel.

Docent en organist

Momenteel is hij docent orgel, improvisatie, liedbegeleiding en praktische harmonie aan LUCA School of Arts (Campus Lemmens) te Leuven en sedert 1986 organist-titularis van de Sint-Romboutskathedraal te Mechelen, als opvolger van Flor Peeters. Als organist gaf hij talrijke concerten in het binnenland en was hij ook te gast in belangrijke buitenlandse orgelfestivals. Zijn concertactiviteiten brachten hem in 1998 eveneens in Bolivië met een repertorium van oud-Nederlandse en oud-Spaanse componisten.

Componist

Als componist schreef hij hoofdzakelijk vocale muziek, kamermuziek, enkele orkeststukken en werken voor koor en orkest, waaronder de Mariacantate Mater et advocata nostra en in '93 Le chemin de la Croix op tekst van Paul Claudel. In september '95 werd te Mechelen Het Gekkendorp gecreëerd, een oratorium ter ere van Pater Damiaan. In '97 componeerde hij in opdracht van luidsprekerfabrikant B&W een groots opgezette score voor symfonisch orkest, orgel, synthesizer en rock-band. De uitvoering werd gerealiseerd door het orkest van het Lemmensinstituut en opgenomen door de legendarische Abbey-Road-studio's voor EMI in Londen. In ’99 componeerde hij een Benedictus-oratorium ter gelegenheid van 100 jaar Abdij Keizersberg te Leuven.

Opnames

Daarnaast zorgde hij nog voor enkele cd-realisaties waaronder een opname met Peter Pieters als solist in het orgelconcerto en in de Missa Festiva van Flor Peeters, in 2003 uitgebracht door Klara.  In 2009 verscheen, in samenwerking met de koren van het Lemmensinstituut, een cd met Vlaamse componisten: Lemmens, Tinel, Van Nuffel en Vijverman.

Koorwerk (selectie)

Deel deze pagina