Hans Helsen in de prijzen

liesbeth.segers@koorenstem.be

Hans Helsen wint European Award for Choral Composers

En of er veel talent zit in de jonge generatie componisten uit Vlaanderen: Hans Helsen (°1989) won op 18 september de European Award for Choral Composers, een wedstrijd van Europa Cantat, in categorie A (a cappella) met zijn werk Missa Brevis (2013) voor gemengd koor. Het werk zal uitgevoerd worden op Europa Cantat in Pecs tussen 24 juli en 2 augustus 2015.

Componeren, uitvoeren én les geven

Helsen was een leerling van Jeroen D'hoe en heeft een bijzondere affiniteit met de stem. Hij combineert les geven, componeren en uitvoeren. Hij schreef kinderliedjes voor Pluis het uit, een lagere schoolproject van Koor&Stem waarvan er nu ook een versie voor kinderkoor beschikbaar is. In 2011 had Hans Helsen ook al de compositiewedstrijd van Koor&Stem gewonnen naar aanleiding van de Dag van de Vlaamse Koormuziek met Parafrasie Paranoica. (zie opname hieronder)

En een eervolle vermelding voor Maarten van Ingelgem

Maarten Van Ingelgem (°1976) kreeg in dezelfde wedstrijd een eervolle vermelding in categorie B (met instrumenten) met Fairy Ring (2012) voor vrouwenkoor. In 2012 had Van Ingelgem in diezelfde categorie al gewonnen met 1914 voor mannenkoor. Fairy Ring is de Engelse versie van De Roes uit Jaarringen (fragment hieronder). Het werkje werd in de Nederlandstalige versie opgenomen op de schitterende cd In blijde verbijstering die begin 2014 bij Phaedra verscheen en waarop ook werk van vader Van Ingelgem prijkt. Maarten schreef recent de muziek voor Onvoltooid Landschap, een project van Altra Voce i.s.m. Koor&Stem op tekst van Annelies Verbeke.

Tijdens de editie 2014/2015 werden er 39 composities van 31 componisten ingediend door 11 koororganisaties uit 9 Europese landen. Een Europese jury werd overtuigd van talent uit Vlaanderen. Wij waren dat natuurlijk al. Gefeliciteerd, Hans, proficiat, Maarten!

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren