Parafrasie paranoica

Tabs

Naar aanleiding van de Dag van de Vlaamse Koormuziek schreef Koor&Stem tien jaar geleden, eind 2010 een compositiewedstrijd uit voor jonge koorcomponisten. Zij moesten een kort eenvoudig religieus of profaan a cappellawerk schrijven voor driestemmig gemengd koor (sopraan, alt, bariton). Eenentwintig studenten van Vlaamse conservatoria, leerlingen hogere graad van muziekacademies en geïnteresseerde beginnende componisten stuurden hun werk in. De winnende composities werden op 16 oktober voor het eerst met veel flair door Helicon uitgevoerd in deSingel.

Parafrasie Paranoica van Hans Helsen (°1989) is een speelse compositie op tekst van Jan Coeck. Parafrasie Paranoica verwijst naar De tekst verwijst naar het verkeerd begrijpen of uitspreken van woorden in een vreemde taal. Het stuk is opgebouwd uit drie korte segmenten waarbij de rusteloosheid en de tijdsdruk die onze samenleving karakteriseert aan het begin en het einde worden weergegeven. Hierbij wordt gebruik gemaakt van ritmisch moeilijk ogende constructies, maar die zijn voor de dirigent een grotere uitdaging dan voor de koorleden. Voor de koorleden is de partituur gemakkelijker omwille van een grote en vaak terugkerende logica in elke stem. Naast zingen maken ook fluisteren en klank maken op medeklinkers deel uit van het geheel. In het middelste deel komt de muziek even tot rust. Doorheen de hele compositie komt er melodisch materiaal voor in alle stemgroepen en wordt er gebruik gemaakt van frisse samenklanken die door basiskoren misschien nooit eerder verkend werden. Hopelijk zal deze compositie inspireren, koren uitdagen en zowel uitvoerders als luisteraars honger laat krijgen naar meer nieuwe muziek.

Ik hoop dat het werk de uitvoerders kan plezieren, en het “gestoorde” in elk van hen telkens even naar boven kan toveren.

Hans Helsen, componist
Deel deze pagina

Reageer op deze partituur

Login of registreer om te kunnen reageren