Wie deelt zijn ervaringen met partituren en technologie? Oefen, zing of dirigeer je bvb. van tablet? Wat zijn de voor- en nadelen? En welke bestandsformaten, software of apps gebruik je daarbij?

Jan Stofferis

Antwoorden

afbeelding van Kurt Lust
Kurt Lust

Ik gebruik Avid Sibelius First om partituren in te oefenen, en soms, als ik onderweg iets wil oefenen, Avid Scorch op een iPad. Het grootste probleem is om de partituur in de software te krijgen. Mijn ervaringen met betaalbare OCR-programma's zijn maar matig. In het koor waarin ik zing, wordt ook wel eens met MP3-bestandjes gewerkt. Sibelius vind ik echter handiger omdat ik vlotter op een bepaalde plaats in de partituur kan starten en ook vlotter de mix van de stemmen kan veranderen.

afbeelding van Echo Alterecho
Echo Alterecho

Wij hebben vorige maand in ons koor het gebruik van tablets geïntroduceerd. Aangezien we voor ons popkoor Alterecho (www.echoalterecho.be) meer en meer onze partituren onder elektronische vorm aankopen (oa via www.chorusonline.com), leek het ons handig om deze elektronische partituren te delen via tablets (Android). Onze koorleden konden kiezen om een tablet te huren, dan wel te kopen.

Telkens we een nieuw nummer beginnen, wordt dit nummer opgeladen via Dropbox. Van zodra een zingend lid met zijn/haar tablet connectie maakt met internet, wordt hun persoonlijke elektronische kaft (tablet) geupdate. Zo beschikken ze allemaal steeds automatisch over een kaft die up-to-date is. Al jaren zingen we de stemmetjes van onze nummers in, zodat onze koorleden ook thuis verder kunnen 'studeren'. Tot voor kort moest elk lid de ingezongen mp3 files zelf downloaden van de site. Met de tablets worden ook de ingezongen files automatisch gedownload .... De tablet heeft (uiteraard) een audio-app waarmee de leden de mp3's kunnen afspelen en evt tegelijkertijd hun partituur raadplegen. Er staat op de tablet eveneens een directe link naar de ledenpagina van onze website: op die manier blijven de leden moeiteloos op de hoogte van de laatste nieuwtjes.

Alterecho is een amateurkoor 'pur sang' dat in 2009 werd opgericht. We doen geen stem-testen en vereisen geen muzikale voorkennis: enkel de zin om te zingen telt! Ondertussen telt Alterecho 60 leden, waaronder een 15-tal mannen. Onze dirigente en onze muzikanten zetten zich belangeloos in. Niemand binnen het koor vervangt een vergoeding voor wat dan ook. Samen met het gebruik van de tablets, maakt dit m.i. Alterecho uniek in Vlaanderen!

afbeelding van Reinhard Andries
Reinhard Andries

Ik gebruik altijd forScore (http://forscore.co/) op mijn iPad, zowel om van te zingen als om van te dirigeren. Ik weet dat de mensen van NeoScores een heel handig product ontwikkeld hebben waarmee in groep aantekeningen kunnen gemaakt worden en zo. Misschien moet je daar ook eens gaan kijken (www.neoscores.com).

afbeelding van Koen Pauly
Koen Pauly

Idem als Reinhard... Ongekende flexibiliteit wat betreft organiseren, indelen, bijwerken, annoteren, weergeven,... Van pdf partituren met forScore op iPad. Gebruik het nu meer dan een jaar als organist, dirigent, zanger, lesgever. Een grote vereenvoudiging.

afbeelding van Koen Vits
Koen Vits

Ook ik gebruik forScore, reeds van in 2010 met de allereerste iPad. Altijd een geweldig programma gevonden, super handig in gebruik, perfect in combinatie met CPDL of IMSLP of andere PDF's die je zou hebben, je kan heel snel heel handig ordenen op componist of bepaalde keywords,... Het werkt snel, je kan heel gemakkelijk aantekeningen erop maken... als zanger en instrumentalist een echte aanrader! Als dirigent gebruik ik het minder omdat de partituur dan nog net wat te klein is voor mij.
Ook Avid Scorch heb ik een tijdje gebruikt, maar dan moet je je partituren wel in Sibelius-formaat hebben, waardoor het voor mij wat minder handig was.

afbeelding van Marijn Dewulf
Marijn Dewulf

Ik ben begeleider (piano & orgel) van een aantal koren. Verder doe ik ook nog vaak huwelijken en begrafenissen. Sinds meer dan een jaar gebruik ik daarvoor hoofdzakelijk mijn iPad 2 met forScore en een bluetooth pedaal van AirTurn (Digit BT-105 - http://airturn.com/). Ik ben heel tevreden van forScore. Het beheren en importeren van partituren is heel eenvoudig en overzichtelijk. Het maken van notities werkt ook prima, al vind ik dit wel veel tijdsverlies t.o.v. nemen van notities op papieren partituren. Als ik bijvoorbeeld akkoorden bij een werk moet zetten, kruipt daar wel eventjes tijd in. Van de bluetooth pedaal ben ik ook enorm tevreden. Werkt goed, heel betrouwbaar batterij gaat lang mee en is geruisloos. Het is wel mijn 3de pedaal, want in mijn eerste 2 pedalen zat er een fabrieksfoutje, maar dit was gelukkig in een week ingeruild, geen probleem dus.

Ik maakte de keuze om naar iPad over te schakelen omdat ik muziek voor verschillende koren gebruik en het beu was van iedere keer in een enorme stapel partituren de juiste te gaan zoeken. Die kon dan nog in een andere map zitten of een blad kon ontbreken. En 5 minuten zoeken per partituur gaat niet, vooral niet op een repetitie. Alfabetisch steken is ook een oplossing, maar met zo veel muziek en zo veel verschillende projecten tegelijk is dit niet haalbaar. Als pianist in koren heb je vaak geen afzonderlijke partituren voor piano en heb je dus vaak slechts 8 tot 12 maten per pagina. Op die manier kom je snel aan 10-20 pagina's per werk en vaak is het onbegonnen werk om blaadjes klaar te zetten, te draaien op momenten waarop dit praktisch onmogelijk is, enz.

Ik laad de partituren meestal in via PDF, of gebruik Genius Scan (http://thegrizzlylabs.com/) om papieren partituren te digitaliseren, dit gaan behoorlijk vlot want Genius Scan ziet meestal automatisch de positie van de gescande (= gefotografeerde) pagina, snijdt deze bij en converteert ze naar zwart-wit om een zo klein mogelijke bestandsgrootte over te houden. Het is ook altijd mogelijk om de partituur gewoon in kleur of grijstinten bij te houden, maar dit neemt nogal wat schrijfruimte in beslag. Zwart-wit is meestal meer dan voldoende, notities in forScore kun je dan in kleur maken. Partituren kun je dan exporteren of door mailen naar andere mensen mét of zonder notities. Handig! In een jaar tijd heb ik zo 377 partituren moeten spelen en onmiddellijk gedigitaliseerd.

afbeelding van Dirk Coutigny
Dirk Coutigny

Ik ben het eens dat forScore fantastisch werkt. Ik gebruik het niet tijdens de repetities en de concerten, maar thuis gebruik ik het wel.

Waar ik als dirigent goede ervaring mee heb, is het maken van eigen mp3 bestandjes om de koorleden te helpen bij het instuderen van de partituren. Ik heb daar wel veel werk aan, maar het helpt de koorleden enorm. Ik speel de stemmen in in GarageBand (www.apple.com/mac/garageband/). Nadien maak ik dan mp3 bestandjes per stem. De stem waar het bestandje voor bestemd is, zet ik op 0dB, de andere stemmen wat zachter. Soms speel ik de stem ook in boven een goede opname van het koorwerk.

afbeelding van Gert-Jan Verbueken
Gert-Jan Verbueken

Ik gebruik Unreal-book. Handig om je partituren te sorteren, per concert in lijsten te steken etc. I, ondervind wel wat problemen om iets op een zinnige manier te kunnen noteren op de partituur.
Iemand die de vergelijking kan maken tussen Unreal-book en Forscore?

Antwoord op deze vraag

Login of registreer om te kunnen reageren
Deel deze pagina