Vraag

Voor ons komende kerstconcert ben ik op zoek naar kinder(koor)liederen uit Scandinavië. Heeft er iemand tips? Het mag eenstemmig zijn, maar eventueel makkelijk tweestemmig kan ook. Canons zijn ook welkom!

Antwoorden

afbeelding van Katleen De Vos

De Zweden en Denen zijn zot op kerst. Voor gemengd koor heb ik eigenlijk veel suggesties, ook in de bib, maar kinderkoor is natuurlijk iets anders. Ik denk wel aan een aantal zeer typische zaken:

1. Sankta Lucia (wordt op 13 december gezongen, met een rij in het wit geklede meisjes en vooraan eentje met kaarsen in haar hoofd). Sankta Lucia is een mooi volkslied dat in tal van versies bestaat.

2. Staffan var en stalledräng, ook typisch Zweeds kerstlied.

3. Härlig är jorden, ook zo'n typisch kerstlied, vind je wellicht allemaal online.

4. Gaudete, gaudete, Christus est natus: we hebben een versie voor 4-stemmig koor van Jan Van Landeghem waar je per strofe ook in zou kunnen variëren ifv samenwerking met kinderkoor. Gaudete komt uit de Piae Cantiones die Scandinavisch van oorsprong zijn: zie Wikipedia Piae Cantiones voor basisinformatie.

5. In de Piae cantiones zit vb ook Personent hodie, dat in talrijke versies bestaat, ook voor kerst. Die Piae Cantiones zijn niet allemaal voor kerst, maar een groot aantal wel, zie hier: http://www.hymnsandcarolsofchristmas.com/Hymns_and_Carols/Biographies/pi... Ik heb van verschillende van die basismelodieën al echt toffe versie gehoord, soms met belletjes of slagwerk.

6. Heel mooi is ook Kersti lill, sov gott

7. en ook Koppången, dat heeft Anne Sophie Von Otter solo op haar cd Home for Christmas staan, maar bestaat ook in 4-stemmige koorversie. Heel mooi is dat: https://www.youtube.com/watch?v=3tiZVCVT7Ko

8. Ik heb ook eens bij de grootste uitgeverij daar gezocht, zijnde Gehrmans. Ze hebben wel wat voor gelijke stemmen kerst, veel ook in het Zweeds (maar veel van de zaken hierboven ook). Als ik bij Latijn zoek, vind ik dit: http://www.gehrmans.se/musicnotes/7046_notex.pdf Je zou de kinderen de onderstem kunnen laten zingen en vrouwen de bovenstem. 

afbeelding van Thomas Geudens

Enkele leuke Zweedse suggesties:
- Låt det brinna
- Tre pepparkaksgubbar
- Julen är har
- Mer jul
Dit zijn vier hele bekende Zweedse kerstliederen. Een meer uitgebreide lijst vind je op Julsånger.se.

afbeelding van Sien De Smet

'Jul, jul, stralende jul' is ook een mooie eenstemmige!
https://www.youtube.com/watch?v=5FsWrgo8MR0
onder deze link kan je het stuk horen door jeugdkoor Julica en meisjeskoor Amarylca olv Noëlle Schepens vanaf minuut 14 (en 17 seconden).

Antwoord op deze vraag

Login of registreer om te kunnen reageren
Deel deze pagina