Nieuws en inspiratie

Meer dan 90 koren dienen zich op 27 en 28 april aan tijdens het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. Een weekend om mooie stemmen te spotten én interessant repertoire te ontdekken. Zo ook de plichtwerken die dit jaar het resultaat zijn van een compositiewedstrijd.
Het Peter Benoitfonds organiseert de internationale Prijs Compositie Peter Benoit 2025. Componisten dienen een kindercantate te schrijven op tekst van Maud Vanhauwaert. Deelnemen kan tot en met 31 december 2024.
Voor Let’s Zing Ensemble, de trotse opvolger van Singing Brussels, vroeg Bozar aan 10 Brusselse componisten om een nieuw lied te schrijven voor koor. Een waaier aan nieuwe koorwerken is vanaf nu online beschikbaar.
Christmas Carols - Cantiones natalitiae from the era of Rubens, bundelt nieuw samengestelde kerstmuziek van 17de eeuwse Vlaamse componisten in een sfeervolle cd met het Flanders Boys Choir.
Vijf jaar geleden kreeg Hans Helsen de opdracht van het koor Floriaan om een koormusical te schrijven. Die schreef hij uiteindelijk in juli 2020, de coronazomer. Het werd koortheater van 70 minuten, veruit het langste werk dat hij tot nu toe schreef.
Veel schatten in onze bibliotheek en ondertussen ook veel dubbele partituren. En die delen we graag met jullie.
De winnaars van de tweede editie van de Vic Nees Compositiewedstrijd zijn bekend! De Nederlandse José Retra behaalde de eerste prijs met Le Secret voor vrouwenkoor en piano. Mæñawídha van Maxime Godfrinde eindigde als tweede. In de categorie DKO won Stijn Dierckx voor de tweede maal en Marcel Ponseele's eindigde met De Grens op een mooie tweede plaats.
Sankta Lucia is een belangrijk feest in de Skandinavische landen dat gepaard gaat met heel wat tradities en gezang. Vooral in Zweden is het een populaire traditie. Het wordt er ieder jaar met veel (koor)muziek prachtig in beeld gebracht door de Zweedse TV (SVT).
Luistertip: de Oorlog van Peter Benoit. Dit avondvullende oratorium werd afgelopen weekend uitgevoerd in Utrecht en Antwerpen. Een aanrader om opnieuw te beluisteren, mocht je het gemist hebben.
In 2020 vond de eerste editie van de compositiewedstrijd Vic Nees plaats. In 2022 lanceert Koor&Stem, in samenwerking met ComAV, EMJ en het Vlaams Radiokoor, de tweede editie. De winnaars van de wedstrijd worden in maart 2023 bekend gemaakt. Op deze manier hoopt Koor&Stem - Vic Nees indachtig - nieuw talent te ontdekken en te motiveren om voor koor te componeren.
Door het samenvoegen van de bibliotheek van Koor&Stem Gent en die van Antwerpen én door een groot aantal externe schenkingen bezitten we momenteel een groot aantal dubbele partituren. Tijdens de zomermaanden kan je in de voormiddag een afspraak maken om te snuisteren in functie van je eigen koor.
30 april is het Internationale Jazzdag. Johan De Lombaert, dirigent en vrijwilliger in de bibliotheek van Koor&Stem, deelt zijn favoriete jazzrepertoire voor koor.
Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd publiceerde onlangs een deel van hun plichtwerken op hun website.
Jos Van den Borre stierf op 91-jarige leeftijd. Een eerbetoon aan deze waardevolle musicus, door Steve De Veirman.
Tussen 24 en 31 januari konden koren en sympathisanten stemmen op hun favoriete nummer. Carl Van Eyndhoven zou er dan een koorarrangement van maken.

Pagina's