Vic Nees

1936
2013

Biografie

Opleiding

Vic Nees (Mechelen 1936- Vilvoorde 2013) werd geboren in Mechelen in 1936, als zoon van componist en beiaardier Staf Nees (1901-1965). Hij studeerde compositie bij Flor Peeters aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium in Antwerpen en koordirectie in Hamburg bij Kurt Thomas.

Het omroepkoor

Vic was van 1961 tot 1970 producer bij de BRT en vervolgens tot 1996 dirigent van het omroepkoor. Vic Nees speelde een belangrijke rol in het Belgische koorleven en was jurylid in talrijke internationale koorfestivals. Omwille van zijn directie-ervaring met niet-professionele koren en zijn regelmatig engagement in activiteiten in het amateurcircuit, voelde hij de grenzen van het amateurzingen feilloos aan en kon hij bij het componeren nieuwe technieken gebruiken voor de doelgroep.

Koorcomponist

Als componist legt hij zich voornamelijk toe op koormuziek waarbij woord en muziek naadloos bij elkaar aansluiten. In België en Nederland worden zijn werken gerangschikt bij de belangrijkste van de eeuw. Zijn composities staan op het repertoire van vele koren in en buiten Europa. Zo wordt zijn Magnificat wereldwijd gezongen. Na zijn pensioen werd componeren zijn hoofdbezigheid. Tot de belangrijkste werken behoren van de laatste jaren behoren De zee is een orkest (2000), het Trumpet Te Deum (2003), Requiem (2007) en Passio super Galli cantu (2010). In 2011 verscheen – naar aanleiding van zijn 75ste verjaardag - een monografie en cataloog over Nees: O Song. Vic Nees, portret van een koorcomponist bij het Davidsfonds.

Koorwerk (selectie)

  • Liedjes voor de slapelozen voor SATB, piano, mezzo solo en bariton solo, uitgegeven door de Notenboom, verkrijgbaar bij Koor&Stem en beschikbaar in de bibliotheek van Koor&Stem
  • Seven Madrigals voor SATB, uitgegeven door Euprint.
  • Ik ben van nergens en overal voor SATB, uitgegeven door de Notenboom, verkrijgbaar bij Koor&Stem en daar beschikbaar in de bibliotheek.
  • Teergeliefde in tien talen voor SATB, uitgegeven door de Notenboom, verkrijgbaar bij Koor&Stem en daar beschikbaar in de bibliotheek.

En nog zoveel meer...

 

Deel deze pagina