Winnaars tweede editie Vic Nees Compositiewedstrijd

Op vrijdag 17 februari kwam de jury voor de tweede editie van de Compositiewedstrijd Vic Nees samen. Die bestond deze editie uit Geert Hendrix (dirigent), Alain De Ley (componist, VRK), Jan Van Damme (componist, afgevaardigde ComAV) en Maria Guinand (dirigente, Venezuela).

De Compositiewedstrijd Vic Nees is een realisatie van Koor&Stem, ComAV, het Vlaams Radiokoor en het Europees Muziekfestival voor de Jeugd. De wedstrijd wordt vanaf 2023 tweejaarlijks georganiseerd. De volgende oproep tot deelname volgt in juni 2024 met bekendmaking van de winnaars in maart 2025.

35 inzendingen in 2 categorieën

Deelnemers mochten tot 16 december composities insturen in 2 categorieën. Het reglement kan je onderaan nalezen. We ontvingen in totaal 35 inzendingen die anoniem aan de jury werden bezorgd: 16 in de categorie conservatorium, 19 vanuit het DKO. We zijn verheugd vast te stellen dat onze tweede editie van de compositiewedstrijd 10 deelnemers meer telt dan de eerste. De jury koos een winnaar in beide categorieën. De winnende werken publiceren we op Koorklank en op het Engelstalige luik Choral Music from Flanders. 

En de winnaar is...

José Retra (°1962) won de Vic Nees compositiewedstrijd in de categorie conservatoria. José is muziekpedagoge en sinds 2021 student compositie in LUCA, School of Arts Campus Leuven bij Pieter Schuermans, Jeroen D’hoe & Maarten Van Ingelgem. Haar werk Le secret voor vierstemmig vrouwenkoor en piano werd door de jury omschreven als formeel zeer goed gestructureerd met een prachtige pianopartij en interessante koorzetting. De componist heeft goede ideeën en weet ze te gebruiken. Interessant weetje: Retra deelt haar verjaardag met die van Vic Nees, internationale vrouwendag. Het symbolische plaatje klopt.

Stijn Dierckx (°1990) werd voor de tweede maal op rij de winnaar van de wedstrijd in de categorie voor DKO. De jury, die overigens totaal verschillend was van die van 3 jaar geleden, viel voor de prachtige harmonieën en de humor van de componist die met Lorem ipsum neplatijn - dummytekst voor grafische design om de visuele vorm van een document te tonen zonder dat er al betekenisvolle tekst is - op muziek zet. Bravo, Stijn, voor de tweede maal.

In de categorie conservatoria eindigde Maxime Godfrind als tweede met het werk Mæñawídha. Mæñawídha zijn gedichten die Aziatische nomaden schrijven als ze voelen dat het einde van hun leven in zicht komt. Ze sommen daarin existentiële vragen op, maar ook praktische zorgen, in slechts enkele woorden. Godfrind gebruikte een gedicht uit de 11de eeuw.

In de categorie DKO eindigde Marcel Ponseele als tweede met De Grens, geïnspireerd door het Oekraïens-Russisch conflict. Ponseele is een gerenommeerde hoboïst en hobobouwer en kennen we van het schitterende ensemble Il Gardellino. Als jong-gepensioneerde legt hij zich nu toe op het componeren. Een fijne verrassing.

Creatie van de werken

De werken van de winnaars (eerste plaats) worden uitgevoerd tijdens de Vic Neesherdenkingsconcerten met het VRK in het najaar.

De werken die als eerste én als tweede eindigden worden gepubliceerd op Koorklank.

Nieuwe wedstrijd

In juni 2024 lanceren we de derde editie. Componisten zullen tot december 2024 composities kunnen insturen. In maart 2025 maken we de nieuwe winnaars bekend.

Resultaten

CATEGORIE I: CONSERVATORIUM

1. Le Secret voor vrouwenkoor en piano door José Retra, student compositie aan LUCA School of Arts, campus Lemmens bij Pieter Schuermans, Jeroen D'hoe en Maarten Van Ingelgem. Ontdek het werk hier.

2. Mæñawídha voor gemengd koor a cappella door Maxime Godfrind, student compositie aan LUCA School of Arts, campus Lemmens bij Kurt Bikkembergs. Dit werk wordt hier zeer spoedig gepubliceerd.

3. Ketting voor gemengd koor a cappella door Noah Bots, student compositie aan LUCA School of Arts, campus Lemmens bij Maarten Van Ingelgem

CATEGORIE II: DKO

1. Lorem ipsum voor gemengd koor a cappella door Stijn Dierckx, DKO Lier. Ontdek het werk hier.

2. De Grens voor driestemmig vrouwenkoor en piano door Marcel Ponseele, DKO De Kunstbrug Gentbrugge bij Christophe Goedvriend. Ontdek het werk hier.

3. Solubility voor vrouwenkoor a cappella door Dorien Staljanssens,  DKO Gent De Poel.

Reglement 2de editie Vic Nees Compositiewedstrijd

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren