Stijn Dierckx

1990

Biografie

Opleiding

Stijn Dierckx (Malle, °1990) zette als kind zijn eerste stappen in de muzikale wereld als lid van kinderkoor De Fideeltjes in Wijnegem, en volgde lessen klassieke gitaar (Walter van der Ven), piano (Minneke Struyf en Wim Kets) en basgitaar (Wout Michielsen) aan de gemeentelijke muziekacademie in Wijnegem. In buurgemeente Schoten volgde hij ook lessen jazz-zang (Nel Ponsaers). Het meeste plezier haalt hij echter uit het leren op autodidactische wijze. Drum, percussie, melodisch slagwerk, altsaxofoon, klarinet, accordeon en zelfs teremin: geen enkele uitdaging gaat hij uit de weg. Ook arrangeren, componeren en dirigeren leerde hij zichzelf al doende.

Dirigeren en zingen

In het verleden dirigeerde Stijn Dierckx zowel kinderkoor Aloha! (2009-2014) en kerkkoor Aanhef (2012-2018), beide in Wijnegem, waar hij de kneepjes van het vak leerde onder supervisie van Mon Saveniers. Sinds 2014 is hij verbonden aan het Universitair Koor Antwerpen (UKA) als pianist-begeleider tijdens repetities en vervangend dirigent indien vaste dirigent Dirk De Nef verhinderd is. Zelf actief zingen doet hij bij vocaal ensemble Zoveel Hertz en projectkoor Fine Fleur.

Buiten de koorwereld is Stijn Dierckx ook actief in het hafabra-milieu. In Wijnegem is hij al jaren muzikant en vervangend dirigent in het Koninklijk Harmonieorkest De Wijngaard Vrijheidsvrienden. Sinds 2019 is hij vaste dirigent van hun leerlingenorkest. Om zich nog verder te specialiseren, volgt hij de cursus instrumentale directie aan de SAMWD te Lier (Erwin Scheltjens).

Componeren

In 2011 werd Stijn Dierckx tot laureaat gekozen van de instrumentale compositiewedstrijd Tijl Uilenspiegel, georganiseerd door de muziekacademie van Schoten, met een werk voor klarinet, hobo, viool, altviool, cello en piano. Voor het UKA schreef hij reeds talloze bewerkingen en arrangementen, waaronder een tiental nummers voor de cd-opnames van Vettige Vlomse Volksliekes in samenwerking met Jos Smos (Katastroof) in 2015.

In 2016 componeerde hij de suite Phenomenae Naturae voor SATB en piano waarin vijf natuurfenomenen muzikaal vertolkt worden op teksten van Britse en Amerikaanse auteurs. In 2018 schreef hij het tweeluik Winterlandschap voor SATB a capella op teksten van Paul van Ostaijen. Het UKA bracht beide werken in première en voerde er delen van uit tijdens de European Choir Games in respectievelijk 2017 (Riga, Letland) en 2019 (Göteborg, Zweden). In opdracht van het Leuvens studentikoos mannenkoor Cantores Lovanienses maakte hij in 2019 een bewerking van Ik zag Cecilia komen voor driestemmig mannenkoor a capella.

In 2020 won hij de eerste editie van de Koor&Stem Compositiewedstrijd Vic Nees in de categorie leerlingen DKO met het werk Luce Prima, dat als toevoeging aan en begin van Phenomenae Naturae werd geschreven. Het vertolkt de zonsopgang en het ontwaken van de natuur (letterlijk vertaald: op het moment van het eerste licht).

Koorwerken (selectie)

 • Phenomenae Naturae (2016),  suite voor SATB en piano, verkrijgbaar via de componist ​​
  1. Pluvia In Tempore Vesperi
  2. Turbo ventorum
  3. Arcus Caelistis
  4. Eclipsis Lunae
  5. Aurora Borealis 
 • Winterlandschap (2018), tweeluik voor SATB a capella, verkrijgbaar via de componist
  • Winter, beluister hier
  • Landschap, beluister hier
 • Ik zag Cecilia komen (2019), voor TBarB a capella, verkrijgbaar via de componist
 • Luce Prima (2020), voor SATB en piano, als inleiding op Phenomenae Naturae. Klik hier. 

We leerden Stijn Dierckx kennen door zijn deelname aan de Compositiewedstrijd Vic Nees, een realisatie van Koor&Stem, ComAV, het Vlaams Radiokoor en het Europees Muziekfestival voor de Jeugd en kwam tot stand dankzij de steun van Sabam for Culture. 

 

Phenomenae naturae door Universitair Koor Antwerpen
Deel deze pagina