Winnaars Compositiewedstrijd Vic Nees

Op zondag 3 mei kwam via videoconferentie de jury samen voor de eerste editie van de Compositiewedstrijd Vic Nees. De jury bestond uit Sabine Haenebalcke (voorzitter), Bernie Sherlock (Ierland), Ludo Claesen en Robert Sund (Zweden). 

De Compositiewedstrijd Vic Nees is een realisatie van Koor&Stem, ComAV, het Vlaams Radiokoor en het Europees Muziekfestival voor de Jeugd en kwam tot stand dankzij de steun van Sabam for Culture.

25 inzendingen in 2 categorieën

Deelnemers mochten tot 20 april composities insturen in 2 categorieën. Het reglement kan je onderaan nalezen. We ontvingen in totaal 25 inzendingen, 6 in de categorie conservatorium, 19 vanuit het DKO. De jury koos een winnaar in beide categorieën. De winnende werken publiceren we op Koorklank en op het Engelstalige luik Choral Music from Flanders. 

En de winnaar is...

De jury was positief over de kwaliteit van de inzendingen en besloot om naast een eerste prijs in elke categorie ook een tweede en een derde prijs toe te kennen. De tweede prijzen krijgen publicatie op Koorklank. Lara Denies, student compositie aan het conservatorium Antwerpen bij Wim Henderickx, eindigde als eerste in haar categorie. In de categorie DKO was dat Stijn DierckxOnderaan de pagina delen we het resultaat in detail.

Verder kende de jury per categorie ook een speciale vermelding toe aan twee werken die een hoge kwaliteit hadden maar als erg moeilijk bevonden werden voor de beoogde doelgroep van amateurkoren.

De winnaars van de Compositiewedstrijd Vic Nees vertellen over hun werk.

Creatie van de werken

Door de coronamaatregelen kan de geplande première van de winnende werken op 9 juli door het Vlaams Radiokoor niet doorgaan. We hopen die creatie alsnog dit kalenderjaar te kunnen organiseren. In afwachting worden de partituren, ook die van de tweede laureaten, vanaf nu beschikbaar gesteld op Koorklank en/of Choral Music from Flanders. 

Volgend jaar een nieuwe wedstrijd

We kunnen nu al aankondigen dat er naar aanleiding van de uitgestelde editie van de World Choir Games een tweede editie van de Compositiewedstrijd Vic Nees zal worden gehouden in 2021. Meer info hierover volgt in het najaar.

Resultaten

CATEGORIE I: CONSERVATORIUM

  1. What is your substance, whereof are you made? door Lara Denies, student compositie aan conservatorium Antwerpen bij Wim Henderickx
  2. Hymne aan het leven door Bart Michiels, student compositie aan conservatorium Antwerpen bij Wim Henderickx
  3. Freedom door Richard He, student compositie aan conservatorium Antwerpen bij Wim Henderickx, Alain Craens

Er werd ook een speciale vermelding uitgereikt: Onderbroken door Simon Rogiest, student compositie aan conservatorium Gent bij Daan Janssens)

CATEGORIE II: DKO

  1. Luce prima door Stijn Dierckx, DKO Lier
  2. Wild Flower door Stefaan Himpe, DKO Oud-Heverlee
  3. To autumn door Tom Van den Bouhede,  DKO Herentals

Ook hier stond de jury erop een speciale vermelding uit te reiken aan Tea Thoughts van Nadja Delbarre, DKO Aalst en Lebbeke.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren