Bart Michiels

1991

Biografie

Opleiding 

Bart Michiels (1991) is een Vlaamse componist uit Antwerpen. Momenteel studeert hij compositie bij Wim Henderickx aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Hij nam ook deel aan de SoundMine internationale compositiestage georganiseerd door vzw Musica. Als koorzanger is hij actief bij het Antwerpse oratoriumkoor deCHORALE. 

Componist

Schrijven voor de stem is een belangrijk element in zijn werk. Naast composities voor koor (In the nighttime, 2019, voor gemengd koor; Unfold, 2019, voor gemengd koor en kamerensemble) schrijft hij ook liederen (Gravity, 2017, voor mezzo-sopraan en piano; Nous Dormirons Ensemble, 2020, voor mezzo-sopraan, altviool en piano). 

Daarnaast schrijft hij ook instrumentale muziek: Harmonic Waves (2015) voor piano; Naeroy (2015), een driedelig gitaarduo, geschreven voor twee leden van het Four Aces Gitaarkwartet; Funeral March for the Fate of the Earth (2016), een orkestwerk geschreven voor de SoundMine internationale compositiestage. 

Een centraal idee in zijn composities is het samenvoegen van elementen uit zowel klassieke muziek als eigentijdse alternatieve muziek. Dit resulteert in een zeer persoonlijke en intieme klankwereld die gericht is op zowel muzikale aanspreekbaarheid als muzikale verfijning. 

In 2020 won hij de tweede prijs in de eerste editie van de Koor&Stem Compositiewedstrijd Vic Nees in de categorie studenten conservatorium met het werk Hymne aan het leven.

Koorwerken (selectie) 

  • Hymne aan het Leven (2020), SATB en piano, klik hier.
  • In the Nighttime (2019), SATB, verkrijgbaar via de componist
  • Unfold (2019), SATB en kamerensemble, verkrijgbaar via de componist

We leerden Bart Michiels kennen danzij de Compositiewedstrijd Vic Nees, een realisatie van Koor&Stem, ComAV, het Vlaams Radiokoor en het Europees Muziekfestival voor de Jeugd en kwam tot stand dankzij de steun van Sabam for Culture. 

Deel deze pagina