Diederik Glorieux

1976

Biografie

Opleiding

Diederik Glorieux werd op 8 juli 1976 geboren in Gent. Zijn hogere muziekopleiding volgde hij aan het Lemmensinstituut (thans LUCA School of Arts, campus Lemmens) in Leuven. In 2001 behaalde hij het meesterdiploma muziekagogiek optie muziektheorie-schriftuur, finaliteit schriftuur-compositie. Docenten waren C. Vereecke voor harmonie, contrapunt en fuga, Luc Van Hove voor hogere analyse en Wim Henderickx voor compositie. Eveneens aan het Lemmensinstituut behaalde Diederik in 2002 het kandidaatsdiploma blokfluit bij Bart Coen. Hij behaalde ook het diploma geaggregeerde voor het onderwijs. In de jaren die daarop volgden vervolmaakte Diederik zich in de opleiding blokfluit en volgde hij de opleiding koorleiding.

Componist

De compositieopdrachten van Diederik zijn uiteenlopend. Zo componeerde hij voor Els Mondelaers het Ave Mater Dolorosa, een compositie voor mezzo-sopraan (solo) en orgel. Impressions, voor koren en Soep zonder Snor, voor kinderkoor, verteller, harp en slagwerk zijn twee recente vocale werken. Voor fluitsolist Toshiyuki Shibata componeerde hij Love, een concerto voor fluit, slagwerk en orkest. Voor kunstencentrum BUDAfestival van Vlaanderen, KortrijkEuterpe vzw componeerde hij de afgelopen jaren kamermuziekwerk, werk voor theater en koorwerk.

Prijzen

Diederik won de Prijs Muziek 2014 voor Ensemble van de Provincie West-Vlaanderen. In 2015 werd Diederik door de gemeente Zwevegem gehuldigd voor culturele verdiensten.

Docent en assistent

De huidige beroepsactiviteiten van Diederik zijn divers. Als leerkracht compositie, muziektheorie, muziekgeschiedenis, blokfluit, ensemble, oude muziek, improvisatie en arrangeren is hij verbonden aan de Stedelijke Academie Peter Benoit, Harelbeke, de kunstacademie Zwevegem en dé Academie, Ieper. Hij is muzikaal assistent van Wim Henderickx. Tenslotte verzorgt hij de muzikale opluistering in de St. Augustinuskerk, Harelbeke.

Koordirigent

Diederik is dirigent van de koren Ars Vocalis (Kortrijk), Zimra (Izegem) en Vitalis (Stasegem). Hij is bestuurslid van de concertverenigingen Attacca, MusicaH, orgelconcerten Stasegem en Uzien vzw, Deerlijk. Als programmator is hij verbonden aan het Nexus-Festival en het festival H’Mused.

Koorwerken (selectie)

  • Missa amori solemnis, voor SSAA en mezzosopraan solo, koperkwintet en orgel, 2012
  • Soep zonder snor, voor kinderkoor, tenor, verteller, harp, slagwerk, 2015
  • Plainte, voor gemengd koor, SATB soli, 2 blokfluiten, 2 gamba's, slagwerk, theorbe, clavecimbel, cello, contrabas, 2019

De muziek van Diederik Glorieux werd niet uitgegeven, maar is wel verkrijgbaar via de vzw Huniyāgar.

Deel deze pagina