Gaston Nuyts

1922
2016

Biografie

Arrangeur

Vanaf 1943 maakte hij haast ononderbroken arrangementen van originele composities, zowel voor kleine bezetting maar ook voor symfonisch orkest.

Docent en jurylid

Van 1971 tot 1987 was hij leraar toontechniek aan het Koninklijk Muziekconversatorium te Brussel. Hij fungeerde vaak als jurylid bij verscheidene binnen- en buitenlandse wedstrijden.

Radio en TV

Gaston Nuyts dirigeerde talloze concerten en studio-opnames voor de radio, TV en theater (KNS Antwerpen, KVS Brussel, Alhambra Brussel, Carré Amsterdam). Nuyts was medewerker van het NIR en de BRT tot 1983, en dirigeerde ook voor buitenlandse zenders waaronder de NOS en de BBC.

Sabam

In 1955 werd hij commissielid van Sabam, in 1969 bestuurslid en vanaf 1990 gedelegeerd bestuurder. Tot 2001 was hij voorzitter van Uradex, vereniging voor de rechten van de uitvoerder, en tot 1993 vervulde hij de functie van muziekadviseur van de provincie Antwerpen.

Compositieprijzen

Verschillende van Nuyts’ composities werden bekroond met een onderscheiding. De compositieprijs van de provincie Antwerpen won hij in 1976 voor het kamermuziekwerk Bi-Triptychon voor fluit, viool, fagot en clavecimbel. In 2005 werd hem tot slot de Europese koorcompositieprijs Die goldene Stimmgabel van AGEC toegekend voor het a cappella-koorwerk Canticum Canticorum Salomonis.

Deel deze pagina