Jan Van Landeghem

1954

Biografie

Opleiding

Jan Van Landeghem, (Temse, 28/11/1954) studeerde aan de Conservatoria van Brussel en Maastricht (Nederland). Hij behaalde de Eerste Prijs Compositie met grote onderscheiding in de klassen van Peter Cabus en André Laporte in Brussel en het Solistendiploma Orgel bij Kamiel D’Hooghe in Maastricht. Hij studeerde tevens koor- en orkestdirectie (Juliaan Wilmots en Lucas Vis),  pianobegeleiding (Frans Truyts) en clavecimbel (Raymond Schroyens). Hij volgde meestercursussen in compositie en analyse (Iannis Xenakis, Xavier Darasse), orgel, continuo en improvisatie (Piet Kee, Harald Vogel, Anders Bondeman, Herman Stinders) en directie (Laslo Helday, Paul Brandvic  e.a.). Hij had regelmatig contact met Karel Goeyvaerts in diens laatste levensjaren die hem een “een componist van formaat” noemde.

'Een componist van formaat'

Karel Goeyvaerts over Jan Van Landeghem

Directeur en docent

Jan Van Landeghem was bijna 30 jaar Directeur van de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Bornem en Hoofdvakdocent Compositie aan het Koninklijk Vlaams Conservatorium te Brussel. Aan dat laatste instituut werkte hij 40 jaar als bezieler van jonge componisten uit binnen- en buitenland. Momenteel doceert hij aan de Musica Mundi School te Waterloo.

Componist

Als componist schreef Jan meer dan 100 werken voor kleine en grote bezettingen, solowerken, kamermuziekwerken, concerti, orkestrale - en koorwerken. Hij behaalde 15 nationale en internationale compositieprijzen, waaronder de prijzen 'Holait-Dapsens' aan het Conservatorium te Brussel, de prijs ‘Wendungen’ van het Festival van Vlaanderen, de ‘Camille Huysmans prijs’, Composer of the year 2000 in het Ramsgate Spring Festival, de prijs Gebroeders Darche van het Brussels Conservatorium enz.. Hij werd in 2018 als ereburger van zijn geboortedorp gehuldigd.

Jan Van Landeghem kreeg compositieopdrachten van de Filharmonie van Antwerpen, Klara, de Stad Brugge, de Stad Sint-Niklaas, de Verhaeren Stichting, Flanders Recorder Quartet, I solisti del Vento, het Landini strijkkwartet en talrijke solisten en ensembles in binnen- en buitenland.

Hij gaf lectures, lecture-recitals, masterclasses compositie aan de Conservatoria van Bologna, Brussel, Gent, Hiroshima, Brno, Praag, Mexico-City, Montréal, Wroclaw, enz….en werd in 1985 uitgekozen als professor (Fulbright Scholar) aan de Atlanta State University. Hij wordt jaarlijks uitgenodigd als gastprofessor in verschillende internationale universiteiten of conservatoria.

Jan Van Landeghem beschouwt zijn componeren als een passie en menselijke missie om schoonheid en universele liefde uit te stralen; evenzeer werkt hij graag op spirituele thema’s van de Dao de Jing van Lao Tse, waarin de hoogste vorm van spiritualiteit de hand reikt naar de quantumfysica en de nieuwste kosmische eenheidsfilosofie.

Uitvoerend musicus 

Als solo-organist en begeleider speelde hij concerten in Europa, de Verenigde Staten en het Verre Oosten. Hij concerteerde met Alain Roelandt (trompet) en Marie-Noëlle de Calataÿ (zangeres) over de hele wereld. Verschillende van hun cd-opnames werden bekroond.

Samen met de Belgische topvioliste Jenny Spanoghe stichtte hij in 2000 het duo Landini, waarmee hij veel succes oogst in België en het buitenland (o.a. Mexico Organ Festival, Kopenhagen, Bologna, Mirecourt, Sevilla, Polen, Dresden, Praag enz.. ). Samen brachten ze verschillende cd’s uit met  het klassieke repertoire en met werk van de componist zelf, en ontwierpen ze de 5-snarige altviool.

Belangrijke creaties volgden o.m. met zijn pianoconcerto Edelstenen tryptiek door het Orchestre de chambre de Wallonie o.l.v. de componist en vele andere. In juni 2018 behaalde Jan een doctoraat in de kunsten, een traject dat afgelegd werd aan de VUB in samenspraak met het Conservatorium van Brussel.

In 2011 wordt Jan Van Landeghem Composer in Residence van de Internationale Marimba wedstrijd te Korea. Sinds 2012 werd Jan Van Landeghem verkozen tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Wetenschappen en Kunsten van België.

Koorwerken (selectie)

  • Four poems for choir (1986), SATB, uitgegeven bij First Class projects.
  • Cantate De mens bestaat (1992-1993), drie koorgroepen en twee harmonieorkesten op tekst van Anton Van Wilderode, niet uitgegeven
  • Post lunam crescentem (1994), cantate voor koor, sopraansolo en instrumentaal ensemble ter gelegenheid van de Mercatorviering, VRT Radio 3 in de stad, creatie door het BRT koor o.l.v. Vic Nees, niet uitgegeven
  • Vier kleengedichtjes (1999), SATB op tekst van Guido Gezelle, uitgegeven door Euprint
  • Gezelle (1999), multimediaal oratorium voor koor, orkest en solisten, uitgegeven door Cebedem, gecreëerd te Brugge op 1 mei in regie van Stijn Coninckx
  • Cri d’amour sur champ de mort, oratorium voor mezzo-solo, koor en orkest (in dezelfde bezetting als het Requiem van Mozart) op tekst van Jacques Viesvil, niet uitgegeven.
  • Nemastè (2007), koor, viool/altviool, harp
  • Illumination (2009), SATB, uitgegeven door Koor&Stem, klik hier.
  • Gaudete, gaudete (2009), SAB en piano of SAB en variabel ensemble, uitgegeven door Beriato, deel van de uitgave Joy to the world.
  • Universal Father (2011), vijfstemmig koor
  • Tao 2,3 (2016) voor harp, theremin en koor 
Deel deze pagina