Lucas Robert Van Vlierberghe

1995

Biografie

Opleiding

Lucas Van Vlierberghe studeerde af aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen in de compositieklas van Wim Henderickx en Bram Van Camp. Hij kreeg doorheen zijn masteropleiding ook les van Luc Van Hove en Alain Craens. Hij volgde een deel van zijn Master aan de Estse Muziek- en Theateracademie, bij Helena Tulve en Tõnu Kõrvits. Hij studeerde koordirectie bij Luc Anthonis, Marleen De Boo en Geert Henderix, in Antwerpen, en bij Hirvo Surva, in Tallinn. Hij zong ook in het EMTA-Koor onder leiding van Tõnu Kaljuste.Van Vlierberghe volgde masterclasses bij onder andere Peteris Vasks, Thomas Adès, Toshio Hosokawa en Michael Pärt. Van Vlierberghe studeerde af aan de Kunsthumaniora van Antwerpen als cellist bij docenten Aurélia Boven, Ann Van Hecke en Marian Minnen.

Dirigeren

Vanaf 2003 was Van Vlierberghe zanger van het Antwerps Kathedraalkoor. In 2016 werd hij benoemd tot assistent-dirigent van kapelmeester Sebastiaan Van Steenberge en organist/muzikaal directeur Peter Van De Velde, in de Kathedraal van Antwerpen. Als assistent was hij de vaste repetitor van het koor en zong hij de vespers en missen in de kathedraal. Hierna richtte hij samen met een deel alumni van het kathedraalkoor zelf een kamerkoor op: Ex Cathedra, waar hij sinds 2020 de muzikale leiding heeft.

Componist

Van Vlierberghe componeert in verschillende stijlen. Hij vertrekt vaak vanuit een modaal of tonaal idee waar hij moderne elementen aan toevoegt. Deze visie op muziek kwam tot stand na zijn studie in Estland.

Koorwerk (selectie)

  • Spellbound, geschreven voor Ex Cathedra, gemengd koor en strijkkwartet (2022)
  • Tenebrae Factae Sunt RECOMPOSED, voor gemengd koor a cappella (2020)
  • Aurora, voor gemengd koor a cappella (2019)
  • Phos Hilaron, voor mannenkoor en orgel, in opdracht van de Kathedraal van Antwerpen (2019)
Deel deze pagina