Ludo Claesen

1956

Biografie

Opleiding

Ludo Claesen (Genk, °1956) studeerde aan het Lemmensinstituut (nu LUCA School of Arts, campus Lemmens) te Leuven en het Vlaams muziekconservatorium te Antwerpen percussie, muziektheorie, compositie, koor- en orkestdirectie. In 1987 werd hij laureaat orkestdirectie (oratorium) bij het Limburgs Symfonieorkest te Maastricht.

Dirigent

Als uitvoerend musicus concerteerde hij in diverse Europese landen, in Israël en de USA. Voor Belgische, Nederlandse en Franse omroepen maakte hij radio- en TV opnamen. Als gastdirigent stond Ludo Claesen voor het Limburgs Symfonieorkest Maastricht, het Nieuw Vlaams Symfonieorkest, het Philharmonic Orchestra te Dnepropetrovsk (Oekraïne), het Nederlands Promenadeorkest, Philharmonisches Kammerorchester Köln, het Vlaams Radiokoor, het Koor van de Vlaamse Opera, Bachkoor Middelburg, The Brussels Vocal Consort en Studium Chorale Maastricht. In september 2014 opent hij het nieuwe culturele seizoen als gastdirigent bij het Philharmonic Choir of Jeju in Zuid-Korea. Tevens tekent hij voor de jaarlijkse uitvoering te Maastricht op Goede Vrijdag van Bachs’ Johannes Passion door het Kamerkoor Maastricht. Bij de jaarlijkse Kooracademie te Brugge is hij een vaste waarde als dirigent en docent koorleiding terwijl hij jarenlang de bezielende leiding had bij grote zangevenementen zoals Limburg Zingt, Flandria Cantat te Antwerpen en de Community singing in de Doelen te Rotterdam.

Ludo Claesen leidt het Kathedraalkoor Hasselt, het Kamerkoor Maastricht, de Cappella Concinite Leuven en Cantilone Borgloon. In 1997 lag hij aan de basis van de oprichting van de Limburgse Oratoriumvereniging (LOV) waarmee hij als artistiek leider succesvolle projecten realiseerde zoals de Carmina Burana (Orff); Messa di Gloria (Puccini), Elias (Mendelssohn) en de creatie van het oratorium Stad van Vrede (Steegmans). Onder zijn leiding soleerden verder diverse musici zoals Wibi Soerjadi (piano), Anastasia Safonova (piano), Anders Davidson (cello), Aleksandr Khramouchin (cello), het Trio Vienarte Wien, en vele anderen.

Docent en jurylid

Ludo Claesen doceerde 36 jaar polyfonie en orkestspel aan de School of Arts LUCA, campus Lemmensinstituut Leuven. Hij doceert koordirectie en koorzang aan de Hogeschool ZUYD, conservatorium Maastricht( NL) en koordirectie aan het stedelijk Conservatorium te Hasselt.
Verder zetelt hij in adviescommissies van de auteursvereniging SABAM, de nationale koorfederatie Koor&Stem te Antwerpen en het artistiek comité van het Europees Muziekfestival Neerpelt. Bij nationale –en internationale wedstrijden is hij een gewaardeerd jurylid (Europees Muziekfestival Neerpelt, Provinciale koorwedstrijden Vlaanderen, VLAMO, Nationaal concours bij het KNZV Nederland etc.)

Componist

Sinds geruime tijd profileert hij zich ook meer als componist van vocale en –kamermuziekwerken. Zijn Missa pro nativitate Europae voor koor, orkest en soli werd onder zijn leiding in première gebracht te Lanaken (1994) in co-produktie met de KRO-radio. In 2002 leidde hij ditzelfde werk in het Festival van Vlaanderen (Limburg) te samen met werken van Piet Swerts en Paul Steegmans. In 1995 werd door de BRTN Radio 3 onder zijn leiding zijn Psalmus 112 voor kopers, koor en percussie opgenomen, met het BRTN-koor en het Beaux Arts Quintet. Zijn suite Mijmeringen voor koor, houtblazerskwartet en klavier werd in 1998 gecreëerd, Bekoorlijk voor achtstemmig koor kende zijn creatie in 2000. In juni 2003 werd zijn Missa Ave Virga Jesse in première gebracht door het Hasselts Kathedraalkoor, Kamerkoor Maastricht en Johan Hermans aan het orgel. De versie voor koor, orgel en kamerorkest werd in datzelfde jaar door de VRT-televisie rechtstreeks uitgezonden als inzet van de Hasseltse Zevenjaarlijkse Feesten. Op het Wereld Muziek Concours 2005 te Kerkrade kende zijn Eurode-Fantasia voor 2 orkesten een wereldpremière o.l.v. de componist. In 2009 schreef hij de 3 verplichte werken voor de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen – Maasmechelen (B) en het verplichte werk voor de Wimpelreeks gelijke stemmen bij het Europees Muziekfestival te Neerpelt. (B) Voor de nationale muziekwedstrijd Dexia Classics 2011 schreef hij het verplichte werk voor percussie. In 2010 werd zijn Missa Beata es, virgo Maria (koor, orgel, cello, hobo) op televisie uitgezonden in Eurovisie n.a.v. de Hasseltse Virga Jessefeesten uitgevoerd door het Kathedraalkoor Hasselt o.l.v. de componist; zijn Missa Tertia (TTBB met orgel en uitgegeven bij Ascolta) werd door de Beeker Liedertafel in première gebracht op 17/10/10. In april 2015 kende zijn compositie Cantico del Sole voor strijkers, soli en vrouwenkoor grote bijval in een uitvoering van de Cappella Concinite onder zijn leiding. Zijn Cantata for Lent I (koor en kamerorkest) werd in het voorjaar 2017 in première gebracht door het Kathedraalkoor Hasselt.
Cantata for Lent II kreeg zijn première door het Kamerkoor Maastricht einde maart 2018.

Zijn composities zijn terug te vinden bij Belgische en Nederlandse uitgeverijen: Intrada Heerenveen (NL), Annie Bank (NL), Ascolta Houten (NL), Harmonia- De Haske (NL), Iduna (NL), Beurskens Maasbree (NL), Euprint Leuven, PM Europe Publications, Centrum voor Vlaamse Muziek Antwerpen, Centrum voor Liturgische Muziek Leuven, Musikal Special-Edition Ferrimontana (D).

Diverse werken van Claesen werden op cd opgenomen, waaronder zijn 4 Miniatures voor saxofoonkwartet, Suite Ancienne voor strijkers, Missa Ave Virga Jesse (2005 – VISIONAIR) voor koor en orgel. In oktober 2010 verscheen een full-cd van zijn werken Claesen meets Claesen, sacred choral Music composed and conducted by Ludo Claesen. In oktober 2018 verscheen Claesen meets Claesen II.

In 1993 werd hij laureaat van de SABAM-koorcompositiewedstrijd te Brussel en ontving hij de Provinciale cultuuronderscheiding. Verdere compositie-onderscheidingen vielen hem te beurt in Antwerpen (1985/1986), Leeuwarden (1996) en Verona (1997). In 2006 werd zijn compositie When most I wink bekroond op het Torneo Internazionale di Musica te Rome. Als waardering voor zijn inzet en zijn verdiensten voor de culturele uitstraling ontving hij tevens de prijs 'Het Gulden Spoor 1995' van de provincie Limburg, de Bisschoppelijke onderscheiding 'Bene de Ecclesia merenti' (2002) en de 'Silberne Kulturehrennadel der Regierung der Deutschsprachigen Gemeinschaft Belgiens' (2003) en de Zilveren Medaille 2deklasse van de stad Hasselt (2017). 

Koorwerken (selectie)

  • 4 Adventsmotetten voor SATB a capella, uitgegeven bij Euprint
  • Joke voor SATB, uitgegeven bij Euprint
  • Dreams voor SATB en vibrafoon, uitgegeven door Intrada Heerenveen
  • Laetatus sum voor SATB, orgel en hobo, uitgegeven door Intrada Heerenveen
  • O Magnum Mysterium voor TTBB/TTBB, uitgegeven door Annie Bank en beschikbaar via Ferrimontana.
  • Hoc Corpus  voor SATB en orgel, uitgegeven door VCLM Leuven 
Deel deze pagina