Ludovicus Episcopius

1520
1595

Biografie

Leven

Ludovicus Episcopius was de zoon van koster en zanger Antonius de Bisschop van de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk in Mechelen. Episcopius kreeg zijn opleiding aan de Sint- Romboutskathedraal in Mechelen onder kapelmeester Theo Verelst, die ook Philippus de Monte en Cypriano de Rore opleidde. Episcopius studeerde van 1538 tot 1541 aan de Leuvense universiteit en werd priester. Van 1545 tot 1565 en van 1577 tot 1585 was hij zangmeester  aan de Sint- Servatiuskerk te Maastricht. Rond 1582 ging Ludovicus naar München waar hij in 1584 zanger werd in het koor dat Orlando di Lasso leidde. In 1591 ging hij op rust en werd hij kanunnik in Straubing (Duitsland).

Componist

Van Episcopius zijn slechts weinig werken bewaard gebleven: 12 Nederlandse chansons, een Missa super Si mon service a merite , een Salve Regina en vijf motetten vertegenwoordigen alle muziek die hij heeft gecomponeerd. 

Acht van Episcopius’ wereldlijke liederen verschenen in het Maastrichtse liedboek Dat ierste boeck van den nieuwe Duijtsche liedekens uitgegeven door Jacob Baethen in 1554, vier andere bestaan ​​in andere bronnen. Een motet van Episcopius verscheen in een boek gedrukt in 1560 en hoewel de weinige manuscriptbronnen van Episcopius niet betrouwbaar dateerbaar zijn, is het redelijk te concluderen dat de meeste van zijn overgebleven muziek dateert uit de beginjaren van zijn lange traject op Sint-Servatius in Maastricht.
 

Dat ierste boeck van den nieuwe Duijtsche liedekens 1554

In dit boek neemt Ludovicus Episcopius een ereplaats in, want van hem zijn maar liefst acht composities in het Nederlands opgenomen. De stukken met vijf, zes en acht stemmen waarmee Baethens bundel zich onderscheidt zijn allemaal van Episcopius. Het Maastrichts liedboek van Baethen heeft tot nog toe weinig aandacht gekregen. Dat is niet zo verwonderlijk, want van de vijf stemboeken ontbreekt de sopraanpartij. Dit Maastrichts Liedboek, met als belangrijkste thema de liefde, moet vooral als huismuziek voor de betere standen hebben gediend.


Vocale werken (selectie) 

 

Deel deze pagina