Martijn Dendievel

1995

Biografie

Opleiding

Op driejarige leeftijd begon Martijn Dendievel met vioollessen. Enkele jaren later wisselde hij dat instrument in voor de cello en startte aan het conservatorium in Brugge. Daar volgde hij slagwerk, blokfluit, klavecimbel en kamermuziek. Als slagwerker kon hij zijn eerste ervaringen in het orkest opdoen: in 2007 werd hij paukenist bij het Jeugd en Muziek orkest Oost-Vlaanderen en het Brugs orkest Artis Dulcedo, en ook als cellist speelde hij in verschillende orkesten mee. 

Toen hij elf jaar was, besliste Martijn dat hij dirigent wou worden. Eerste directielessen kreeg hij van Laszlo Marosi en Guy Woolfenden tijdens een zomercursus in het Engelse Bridgwater. Nog voor zijn vijftiende verjaardag werd hij uitzonderlijk toegelaten tot het Koninklijk Conservatorium Brussel, waar hij de bacheloropleiding Muziekschriftuur vier jaar later met onderscheiding afsloot. In Brussel kreeg hij ook lessen orkestdirectie bij Patrick Davin en cello bij Jeroen Reuling. 

In 2014 vertrok hij in het kader van het ERASMUS-Programma naar het Duitse Weimar. Na een jaar studeren bij Prof. Nicolás Pasquet werd hij opgenomen in de gerenommeerde Weimarer Dirigentenschmiede en zet daar sinds september 2015 zijn opleiding verder. 

Dirigent

Drie keer werd hij door Bernard Haitink uitgekozen om in Luzern zijn masterclass orkestdirectie bij te wonen. In juni 2020 dirigeerde hij het Concertgebouworkest tijdens de masterclass met Iván Fischer. Verder kreeg hij belangrijke stimulansen door cursussen met Christian Thielemann, Edo de Waart en Simone Young. Hij is lid van het Dirigentenforum des Deutschen Musikrates en krijgt via dit platform de kans zich met gerenommeerde orkesten en dirigenten verder te ontwikkelen. Daarnaast is Martijn assistent-dirigent bij Symfonieorkest Vlaanderen, waar hij onder andere verantwoordelijk is voor het jeugdorkest SOV Young en de SOV Composers’ Academy. 

Van 2016 tot 2020 was hij eerste gastdirigent van het Akademisches Orchester Halle. Met dit orkest bracht hij de Duitse première van het Philippe Gaubert’s vioolconcerto. Hij dirigeerde ook onder andere het Antwerp Symphony Orchestra, het Symfonieorkest Vlaanderen, de Staatskapelle Weimar, de Jenaer Philharmonie en de Bremer Philharmoniker. 

Prijzen

In december 2018 won hij de eerste prijs bij de MDR-Dirigentenwedstrijd, in september 2019 de eerste prijs en publieksprijs bij de Louis Spohr-dirigeerwedstrijd in Kassel, en hij kreeg de DAAD-prijs alsook de Franz-Liszt-prijs van de HfM Weimar voor zijn engagement in de muziekhogeschool. 

In het seizoen 19/20 debuteerde hij bij het Belgian National Orchestra en de Bayerische Kammerphilharmonie, in het komend seizoen dirigeert hij voor het eerst bij Philharmonie Zuid-Nederland en de Kammerakademie Halle. 

Componeren

Naast het dirigeren, componeert hij, zij het in mindere mate. En af en toe schrijft hij ook voor koor. In 2018 ontstond In Flanders Fields, in 2019 volgde When there is peace. Dit laatste werkje vind je op Koorklank terug. 

Koorwerken (selectie)

  • In Flanders Fields, SATB, 2018, hier te raadplegen op imslp, zie video hieronder en ook hier.
  • When there is peace, SATB, 2019, niet uitgegeven, beschikbaar via Koorklank
Brussels Chamber Choir zingt in Flanders Fields
Deel deze pagina