Dit jaar werd Karl Jenkins 70. Heel wat koren zingen werk van hem. Volgens zijn website zou hij momenteel zelfs wereldwijd de meest uitgevoerde componist. Wat zingen/zongen jullie binnenkort/ in het verleden van Jenkins en waarom? Waarin schuilt de aantrekkingskracht van zijn muziek?

liesbeth.segers@koorenstem.be

Antwoorden

afbeelding van Koen Pauly
Koen Pauly

Op 9,11 en 15 november in resp Knesselare, Koksijde en Torhout, zongen Beauvarletkoor Koksijde, Jokobeau Koksijde, Lamidore Torhout en Magnificat Ursel samen met Kortrijk Brass Band onder algemene leiding van Ward De Ketelaere, The Armed Man, a mass for peace, als indrukmakend en druk bijgewoond herinneringsconcert voor 14-18. Een uitdagend project voor zowel organisatie, koorleden, dirigenten en solisten - maar ook voor het publiek, dat op een ongewone manier een heel relevante en oprechte voorstelling mocht beleven. Bijzonder was dat ook jonge kinderen in het publiek op die manier kennis maakten met de muziek van Jenkins en het oorlogsthema, en een onuitwisbare herinnering mee naar huis namen.

afbeelding van Koor La Gioia Vichte
Koor La Gioia Vichte

Op vrijdag 19 en zaterdag 20 december brengt Koor La Gioia samen met J'Ansodo Karl Jenkins' Stella Natalis in de Sint-Stefanuskerk in Vichte. Met Kaatje Chiers als sopraansoliste en Frankie De Kuyffer aan de trompet. Na concerten met muziek van ABBA en Moulin Rouge en de bijdrage aan de musical De Tovenaar van Oz vorig jaar is dit voor Koor La Gioia een heel nieuwe uitdaging... En tegelijk toch weer 'typisch La Gioia': een kerstconcert, maar dan wel net anders dan anders... meer info: www.koorlagioia.be

afbeelding van Koorenstem Vzw
Koorenstem Vzw

Eigenlijk ben ik geen fan van Jenkins: zijn muziek ligt gemakkelijk in het oor, maar wordt ook snel een beetje langdradig. Om die reden hebben we een act met Japanse drums toegevoegd aan het Requiem. Een deel van het publiek dacht zelfs dat dit er bijhoorde! We plaatsten enkele sfeervolle lampions op de scène, voegden een aparte lichtsetting toe en projecteerden beelden. Bij de beklijvende haiku’s – die erg meditatief en kleurrijk zijn - werden dan mooie Japanse prenten getoond.
Globaal heeft het publiek -zeker ook de jongeren - daar erg van genoten. En het ruime slagwerkarsenaal maakte indruk. De keuze voor dit Requiem was wat mij betreft zeker geslaagd!
Voor de Chorale Caecilia bleek het interessant om in contact te komen met een andere muziekstijl. Net zoals bij de Carmina Burana heb ik ook hier het gevoel dat het prettig is - zeker ook voor de koorleden - om dit soort werken eens op het programma te nemen.
(Paul Dinneweth, via e-mail over de concerten met het Requiem van Jenkins op 1 en 2 november 2014 in deSingel)

afbeelding van Koorenstem Vzw
Koorenstem Vzw

Voor ons jubileum was ik voor de start van een nieuw koorjaar op zoek naar een groot werk voor koor dat door de oud-leden op korte tijd ingestudeerd kan worden, mits de huidige leden al een basis kennen. Het Stabat Mater van Jenkins is een werk dat bij het grote publiek zeker in de smaak zal vallen. En de timing is perfect: na een aantal maandelijkse repetities met oud-leden, voeren we het in april - paastijd – uit.
(Jeroen Beckers via e-mail. Cantitare voert op 26 april 2015 het Stabat Mater uit in Maaseik)

afbeelding van Gert-Jan Verbueken
Gert-Jan Verbueken

De muziek van Jenkins ligt inderdaad heel gemakkelijk in het oor, wat dat betreft kan je het voor een stuk vergelijken met Rutter of Chilcott. Wat hij echter doet is veel meer stijlen uit de wereld in één werk verwerken, zijn ritmesectie is vaak indrukwekkend en geeft de muziek een soort pop-gehalte, zonder er afbreuk aan te doen.
Persoonlijk ben ik wel gevallen voor het "God shall whipe away all tears" een a capella gedeelte uit het laatste deel van zijn l' homme arméé, een echt kippenvel moment.

Antwoord op deze vraag

Login of registreer om te kunnen reageren
Deel deze pagina