Anja Kowalski

1971

Biografie

Opleiding

Anja Kowalski studeerde gitaar in de jazz-studio te Antwerpen, behaalde haar masterdiploma muziek met specialisatie zang/jazz en lichte muziek aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en haar eerste prijs voor improvisatie aan het Conservatorium van Luik. Ze volgde eveneens in Duitsland (Lichtenberg) de opleiding klankgeoriënteerd zingen.

Eigen muziekprojecten

Anja zingt en speelt gitaar in haar eigen muziekprojecten. Zij gebruikt ingrediënten uit de jazz, improvisatie, pop en chanson om daarmee een zeer persoonlijke muziekstijl te ontwikkelen. Ze is eveneens lid van het OKIDOKI- kwartet olv de Franse klarinettist en saxofonist Laurent Rochelle. Anja componeert en arrangeert muziek en schrijft liedteksten voor haar eigen projecten alsook voor koren (Shanti Shanti, Malinvoix )en voor theater- en dansvoorstellingen. Anja zingt/zong op nationale en internationale podia (Belgie: Middelheim, Blue Note, Brosella, Dranouter, Gaume Jazz, AB, Vooruit,...en op internationale podia in Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk, Engeland, Nederland, Noorwegen, Niger en Burkina Fasso. Ze is sinds 20 jaar professioneel bezig met muziek als zangeres, gitariste en componiste en ook als pedagoge.

Docente

Anja was actief als lesgeefster in de Jazz- Studio en de! Kunsthumaniora te Antwerpen, hetSTUC in Leuven, in het kader van de Muziektherapieopleiding van AREAM asbl in Brussel en doceerde in workshops in België, Nederland en Burkina Faso. Ze geeft momenteel les in de Muziekacademie te Sint-Agatha Berchem.

Inspirerende samenwerkingen

Anja Kowalski werkt/ werkte met talrijke muziekgroepen en muzikanten samen: Flat Earth Society (Peter Vermeersch), David Bovée, Teun Verbruggen, Bart Maris, Giovanni Barcella, Ben Sluis, Riccardo Luppi, Kris Defoort, Eric Thielemans, Peter Vandenberghe, Pierre Vaiana, Pirly Zurstrasse, Olivier Thomas, Wiet Van Leest,Laurent Rochelle, Gilles Mortiaux, Hellen Gillet, Catherine Smet, Art De Fakt, Animus Anima, QO2, MetX, Malinvoix, Wolke (kwartet met Benjamin Sauzereau, Eric Bribosia en Yannick Dupont), 7 stumbling poets (duo met Benjamin Sauzereau) en Zwiebel (trio met Manuela Bucher en Christophe Morisset), e.a.

Ze neemt/nam eveneens deel aan multidisciplinaire kunstprojecten, zoals: de opera Heliogabal (P.Vermeersch, productie Gerard Mortier, première op de Ruhrtrienale), muziektheaterproducties Larf in regie van Josse De Pauw, Le tango des centaures in regie I. von Wantoch Rekowski (première Théatre National, Cie Lucille Cesar), Patatboum van theatergezelschap Laika, muziektheaterproducties voor kinderen Het muzikale huis (Cie E411 met première in de Philharmonie van Luxemburg), Doudou (Cie Pantalone). Ze werkte ook samen met Bronks, Shanti Shanti (Met X), Theater Tartaar en het dansproject Drumming op live muziek van Steve Reich (met Ictus ensemble en danscompagnie Rosas. 

Discographie (selectie)

  • Flat Earth Society ( FES) live at the Beursschouwburg (1999)
  • FES, Bonk (2000)
  • FES, Trap (2001)
  • FES, The Armstrong Mutations (2002)
  • Purzelbaum Unlimited,  (2005)
  • Wolke, Wolke (2009)
  • Anja Kowalski, Wolke (2015)
  • Think of One, Juggernaut (1997)

Deel deze pagina