Bulli

Tabs

Aan de slag

Bulli van Anja Kowalski werd gecomponeerd in opdracht van Shanti Shanti, een kinderkoor uit Brussel met kinderen uit de hele wereld. Bulli was een van de favoriete liedjes van het koor. Anja Kowalski, Brusselse zangeres met Duitse roots die zowel pop-, jazz- als wereldmuziek zingt, schreef een aantal cellen die je achter elkaar of boven elkaar kan zingen. Daarbij schuwt ze meerstemmigheid en spreken/rappen niet. Tof werkje met oneindig veel mogelijkheden.

Tekst

De tekst gebruikt een verzonnen taal. Bulli zou een stier kunnen zijn: ‘buffalo’. De vertaling van het  rapgedeelte is eenvoudig: Mijn naam is Lili, en dit is Billy, onze vriend de buffel heet Bulli.

Uitdagingen

Het rapgedeelte in het Engels vormt een mooie uitdaging voor de kinderen. Ook de verschuivingen in het ritme zijn niet zo evident maar maken dit lied zeer prettig om zingen. De meerstemmigheid in het C-gedeelte moet met veel zorg aangebracht worden.

Methode

Het eerste deel (A) dient zwierig en legato gezongen te worden. Dat geldt ook voor het tweede deel (B). Zorg voor molto legato bij de kinderen, maar blijf er op letten dat ze juist intoneren. 

In het derde deel (C) verandert de stijl. Leer hier eerst het tekstgedeelte in het Engels aan, in rapstijl. Eventueel kan je de kinderen laten zoeken naar verschillende manieren om zo’n tekst te reciteren, maar zorg ervoor dat iedereen uiteindelijk het gevoel van rap beheerst. Bij de uitvoering is het mogelijk beter om dit door een solist te laten doen. Bij dat derde deel hoort er ook een melodie. Leer eerst de tweede stem (onderste noten) van die melodielijn aan, daarna pas de bovenste lijn. Ook bij een uitvoering kan je het zo doen dat je pas bij de herhaling de boventerts toevoegt. Of je zingt eerst alleen de rap en dan ineens de tweestemmigheid bij de herhaling. Alle rusten op deze lijn worden met een klap ondersteund.

 

Structuur

Een ideale volgorde is AABBCC coda - AABBCC code. De tweede keer laat je de code uitsterven.

 

Deel deze pagina

Reageer op deze partituur

Login of registreer om te kunnen reageren