Johan Thaens

1969

Biografie

Opleiding

Johan Thaens (Leuven, 1969) doorliep de academie van Genk, de kunsthumaniora alsook zijn laureaatstudie aan het Lemmensinstituut te Leuven onder begeleiding van één en dezelfde pianodocent, Marc Erkens. Met alle muzikale en menselijke schatten die hij van zijn leermeester heeft verworven, groeide voornamelijk de bewustwording hoe wij als mens met, maar vooral dankzij de muziek mogen worden tot wie we zijn. Daarnaast hebben de vele jaren als koorknaap bij 'De Heivinken' (Waterschei) een onuitwisbare stempel op zijn ontwikkeling nagelaten; hij begreep al vroeg dat de ontroering die men ervaart bij het zingen in koor, professioneel of niet, vrijwel uniek is.

Improviseren

Johan zoekt in zijn musiceren telkens een manier om mensen te raken, hen innerlijk in beweging te brengen. Nog voor hij noten kon lezen, vond hij als kind eindeloos plezier in het improviseren. Tijdens een studiejaar in Praag kwam Johan met dansers in contact, en al snel begreep hij dat wat hem innerlijk zelf in beweging hield, anderen fysiek in beweging bracht. Ontroeren is iemands ziel in beweging brengen, en de synergie die Johan tussen dans en muziek mocht ervaren werd een zeer dankbare omgeving om te musiceren, waarin improvisatie geen doel op zich is, maar een natuurlijk medium om zich samen uit te drukken met dans als een andere, even diepgravende vorm van expressie. Met deze achtergrond heeft Johan in 2014 aan het Lemmensinstituut een Master in de Muziek behaald, waarin hij de relatie van een dansbegeleider met zijn dansers (gaande van klassieke, moderne en hedendaagse dans op professioneel, semi-professioneel en DKO-niveau tot kleuterdans) heeft uitgediept. Ondertussen staat Johan als dansbegeleider in contact met de Koninklijke Balletschool te Antwerpen, het Ballet Vlaanderen, de Kunstacademie Noord-Limburg (NIKO), het Stedelijk Conservatorium (SCMWD) en de Kunsthumaniora (PHIKO) te Hasselt. Hij schrijft voornamelijk muziek voor de klassieke en hedendaagse danslessen.

Sing this song

Aan de Kunstacademie Noord-Limburg is Thaens verbonden als docent piano en begeleidingspraktijk. Niet alleen dansers hebben Johans musiceren mee vorm gegeven, maar ook het werken met kinderen. In samenwerking met Koor&Stem heeft Johan o.a. zijn medewerking verleend aan projecten als Attakatamoeva en A Voice for Vocal Training. Onder impuls van Carine Van Gerven (bestuurslid Koor&Stem Limburg) en op tekst van Claudia Nieuwenhuizen ontstond het lied Sing This Song. Naast piano speelt Johan ook didgeridoo, en nog liefst de beide samen.

Deel deze pagina