Koen Vits

1989

Biografie

Leven en opleiding

Na vijf jaar viool en twee jaar orgel aan de academies van Geel en Westerlo, trok Koen Vits naar Leuven om daar aan Kunst Secundair Onderwijs te volgen aan het Lemmensinstituut te Leuven, waar hij als hoofdinstrument piano studeerde bij mevr. De Zitter en viool als neveninstrument dhr. Luyten. Toen hij er in 2007 afstudeerde, bleef hij aan het instituut voor zijn hogere studies. In 2013 behaalde hij zijn Master in de Muziek in de afdeling koordirectie bij Kurt Bikkembergs, waarna hij een specifieke lerarenopleiding volgde. In 2016 behaalde hij zijn Master in de Muziek in de afdeling compositie, tevens in de klas van Bikkembergs.

Koordirigent

Na het behalen van zijn masterdiploma koordirectie bleef Vits zich scholen in het vak aan de hand van masterclasses en workshops. Zo volgt hij sinds januari 2014 stemcoaching volgens de Lichtenbergermethode (klankgeoriënteerd zingen) bij Livia Cuypers, en nam hij in oktober van datzelfde jaar deel aan een masterclass in Maastricht met Studium Chorale onder leiding van Daniel Reuss en Hans Leenders. Hij kreeg ook workshops en masterclasses van onder andere Peter Broadbent, Jo McNally en Jannet Lincé in augustus 2013 tijdens de conventie van de Association of British Choral. Koen Vits dirigeert en dirigeerde verschillende Vlaamse koren, zoals het Leuvens Universitair koor (2014-2020) het mannenkoor Terpander, het Tiense koor Capella Beatae Mariae ad Lacum (in de gedaante van kapelmeester van de Onze-Lieve-Vrouwekerk), het daaraan verbonden CBM Jeugdkoor (dat hij zelf oprichtte) en het Leuvens koor Tourdion. Daarnaast leidde hij ook de grote projectkoren van KOOR XL tijdens de edities van 2018 en 2019. Vits doceert koordirectie aan de Academie Regio Tienen en de Academie van Mol sinds september 2016.

Componist

Als componist schrijft Vits voornamelijk koorwerken, al vormen een aantal instrumentale werken daarop de uitzondering. Zo componeerde hij de filmmuziek voor de twee kortfilms Little Ryan en Cornelis. In zijn vocale muziek laat Vits zich graag inspireren door Vlaamse volksmuziek. Daarvan getuigen de koorwerkjes Kind’ren zwijgt (voor twee stemmen) en Een sneeuwwit vogeltje (voor SATB-koor en strijkers).

Koor kontra Korona

In maart 2020 lanceerde Vits het project Koorona: Koor kontra Korona, waarin hij zangers uit heel België en omstreken aanmoedigde om een virtueel koor te vormen in tijden van social distancing. De zangers werden geacht het lied If ye love me van Thomas Tallis op één week in te studeren, hun partij te filmen/ op te nemen en in te sturen. Daarvan maakte Vits een video- en geluidsmontage. In april 2020 kreeg het project een vervolg met Koorona 2.0., waarbij de zangers het lied Light of my Soul van Robert Lucas Pearsall (1795-1856) instudeerden.

Koorwerken (selectie)

  • Kind’ren zwijgt, SA, uitgegeven door Euprint, 2014.
  • Een sneeuwwit vogeltje, voor SATB en strijkers, uitgegeven door Euprint, 2014.
  • Ave Maria – Wees gegroet, SABar en orgel, uitgegeven door Euprint, 2016.
  • Maria door een doornwoud trad, SABar, 2012-2013
  • Viri Galilaei, SATB, 2012.
  • Vier miniaturen op tekst van Paul Van Ostaijen, SATB, 2013.
  • Requiem ad tres voces inaequales, SABar, 2012.
Koor Kontra Korona: If ye love me
Deel deze pagina