Noor Sommereyns

1982

Biografie

Opleiding

Noor Sommereyns (geboren op 24/11/1982, België, als Gwendolyn Sommereyns), volgde naast de richting Grieks-Latijn verschillende vakken als notenleer, samenzang, harmonie, begeleidingspraktijk en piano aan de Stedelijke Muziekacademie van Sint-Pieters-Woluwe (Brussel). Op 12 jaar schreef zij reeds haar eerste stukjes voor piano, op haar veertiende werd ze door SABAM erkend als componist. In 2000 begon Sommereyns haar studies aan het Lemmensinstituut te Leuven, volgde ondertussen een compositiestage bij Wim Henderickx (Neerpelt, 2001). In juni 2005 studeerde Sommereyns af als Meester/Master in de Muziek voor compositie, met grote onderscheiding, aan het Lemmensinstituut waar zij werd begeleid door Luc Van Hove, Jan Van der Roost en Kurt Bikkembergs.

 

Wedstrijden en prijzen

Wat later werd Sommereyns tweemaal laureaat van het KBC Aquarius Compositieproject voor Jongeren, in 1998 met Sémira (voor piano solo) en in 1999 met Oh, fruscio del bel canneto (voor sopraan en piano). Toen zij afstudeerde aan de muziekacademie kreeg zij twee gemeentemedailles, voor muziektheorie (met grote onderscheiding) en voor piano (met grootste onderscheiding).

Noor Sommereyns werd tweemaal laureaat van de Muzizoek Compositiewedstrijd, in 2002 met Endeavour (voor strijkkwartet) en in 2003 met Avalon (voor gemengd koor). In december 2003 werd zij bekroond tijdens de ISME - Compositiewedstrijd. Haar werk Cascade voor harpsolo kreeg de Tweede Prijs - Prijs Piet Vermeulen en de Speciale Prijs voor de beste compositie voor Harp of Piano. Ook bij de Provinciale Prijs Muziekcompositie 2003 voor Hafabra (Vlaams-Brabant) werd zij opgemerkt met het werk Phoenix (voor harmonieorkest) en behaalde de aanmoedigingsprijs. In 2004 componeerde zij Myst voor harp solo, het opgelegde werk voor de wedstrijd Axion Classics van Dexia Bank en maakte ze verschillende koorbewerkingen in het kader van het Europees Muziekfestival voor de jeugd te Neerpelt. Een jaar later haalde ze met Poor Corydon, voor gemengd koor, de eerste prijs van de Nationale Koorcompositiewedstrijd Capella di Voce/Euprint.

Composities

Sinds 2005 componeert Sommereyns in opdracht van diverse ensembles en organisaties zoals het SPECTRA ensemble, JongArt en Emanon Ensemble. In het najaar van 2007 maakte zij een succesvolle tournee door Japan met haar compositie Kayano, in 2008 ontving ze de nominatie voor de Gouden Klaproos (België) in de categorie koorwerken. Nieuwe opdrachten zorgden voor een blijvende groei van haar oeuvre. Sinds de zomer van 2009 heeft ze componeren op pauze gezet. In augustus 2010 veranderde haar voornaam van Gwendolyn naar Noor en startte ze full time als software engineer. Haar composities zijn verkrijgbaar via verscheidene uitgeverijen.

 

Koorwerken (selectie)

- Uti var hage voor SABar en SA, uitgegeven door Koor&Stem (Mi lanct na di) en EMJ (Ola-Alo) en Euprint.
- Five Folksongs voor SmSA en TBarB, uitgegeven bij Euprint, Heverlee, 2008.
- Manducaverunt voor SATB, uitgegeven bij Euprint, Heverlee, 2008.
- Poor Corydon voor SATB, uitgegeven bij Euprint, Heverlee, 2005.

Choral work by Noor Sommereyns @Choral Music from Flanders
Deel deze pagina