Paul Steegmans

1957

Biografie

Opleiding

Paul Steegmans (Hasselt, °1957) studeerde aan het Lemmensinstituut te Leuven piano, orgel en schriftuur. In 1980 behaalde hij het diploma laureaat piano en muziekopvoeding en in 1985 een eerste prijs fuga. Vanaf 1981 volgde hij vervolmakingscursussen voor piano bij A. De Groote, J. De Tiège in België en J. Franssen in Nederland.

Gereputeerd begeleider

De concertpraktijk van Paul Steegmans bestaat vooral uit het begeleiden van zangers en koren, zowel op piano als op orgel, en hij heeft hiermee heel wat reputatie verworven. Op concertreizen in Polen, Israël, Engeland, Italië en Zweden was hij te beluisteren als als solist, begeleider en improvisator. Paul Steegmans is meer dan 40 jaar begeleider van het Hasselts Kathedraalkoor. In deze samenwerking ontstonden vele composities als Psalm 84, Wees gegroet, Johannes en Windekind, Licht van Kerstmis. Samen met dit koor werkte hij mee aan cd's (Kerstmis in de kathedraal, Bruckner and Flemish sacred music) en radio en televisieprogramma's van de VRT.

Componist

Talrijke concerten met dirigent en percussionist Ludo Claesen resulteerden in een cd a portrait of Paul Steegmans (1998) uitgevoerd door vrienden-musici uit de Limburgse provincie samen met de componist. Het is een bloemlezing van vroeger gecomponeerde werken met invloeden van jazz, filmmuziek en folklore. Sinds 1989 componeert Paul Steegmans muziek voor de Hasseltse Virga-Jessefeesten: zo ontstonden reeds 8 orkestrale dansen voor de processie en vele bewerkingen van liederen van Paul Schollaert, voormalig departementshoofd van het Lemmensinstituut. Op 5 en 6 september 2003 werd zijn oratorium Stad van Vrede voor sopraan, tenor, recitant, koor en symfonieorkest als afsluiting van deze feesten o.l.v. Ludo Claesen uitgevoerd te Hasselt en Maastricht. Klara zond dit werk uit op 11 november 2003 in het teken van de wereldvrede.

Prijzen

Componist Paul Steegmans werd meermaals bekroond voor zijn piano en orgelwerken, gitaarstukken, koorwerken en kamermuziek. Zo is hij laureaat van de compositiewedstrijden 'Baron Flor Peeters' en 'Cantabile' (deze laatste tweemaal) en behaalde hij de prijs 'Albert de Vleeschouwer'. Zijn compositiestudies aan het K.V.M.C. te Antwerpen bij Willem Kersters rondde hij in 1993 af met een eerste prijs compositie. Hij componeert vaak in opdracht ( voor De internationale koorwedstrijd van Maasmechelen, EPTA, de provincie, de stad Hasselt, Dexia Classics…) en de composities van Steegmans worden uitgevoerd tot in Japan, Taiwan, Finland, Litauen, Costa Rica en Cuba. In dit laatste land verzorgde hij samen met het nationaal koor een concert met eigen composities. Sinds 1989 is hij lid van het comité zevenjaarlijkse Virga-Jessefeesten te Hasselt en sinds 2003 maakt hij deel uit van de artistieke werkgroep van de Internationale Koorwedstrijd van Vlaanderen-Maasmechelen. In 2012 werd hij laureaat van de compositiewedstrijd Vocale Muziek van de stad Ninove.

Jurylid en docent

Hij was meermaals jurylid van de tweejaarlijkse compositiewedstrijd Cantabile en van de driejaarlijkse wedstrijd voor jeugdstrijkorkesten Pro Archi in Nyiregyhaza (Hongarije). In juli 2008 en 2009 was hij jurylid van de internationale koorwedstrijd Seghizzi te Gorizia. In november 2011 werd hij samen met pianist Willy Appermont uitgenodigd door de Hogeschool Instituto Superior Dom Alfonso III in Loulé (Algarve) voor optredens, lezingen en masterclasses. Tevens gaf hij een orgelconcert in de Kathedraal van Faro met o.a. eigen composities en improvisaties.  Paul Steegmans was van 1980 tot 2018 als leraar piano en begeleiding verbonden aan de Academie voor Muziek, Woord en Dans te Genk. 25 jaar lang was hij tevens gastprofessor praktische harmonie aan het Lemmensinstituut te Leuven.

Koorwerk (selectie)

  • Nachtegaal (1989) op tekst van Guido Gezelle voor gemengd koor en piano, uitgegeven bij Euprint, te beluisteren op de cd Goud van het koor Laetare Musica.
  • Kinderwereld (1994) voor kinderkoor en piano, uitgegeven bij Euprint, opgedragen aan het kinderkoor Martijntje o.l.v. Claudine Martens.
  • Kinderwereld voor kinderkoor, viool, klarinet, contrabas en piano (versie 2), uitgegeven door Euprint.
  • Mijn Bieke op tekst van Guido Gezelle voor meisjeskoor en piano, uitgegeven door Euprint, te beluisteren op de cd Les Sirènes door Lirica.
  • Missa in honorem sancti Martini voor mannenkoor en orgel (versie 2), uitgegeven door Euprint.
  • Vier drinkliederen op tekst van Boudewijn Knevels voor gemengd koor, uitgegeven door Euprint.
  • Internationale volksliedsuite (op koorzettingen van Juliaan Wilmots, 2007), uitgegeven door Centrum voor Vocale Muziek en verkrijgbaar via verkoop@koorenstem.be
  • Het beste van de wijne voor mannenkoor, uitgegeven door Euprint, in opdracht van het mannenkoor Het volgende punt voor zijn jubileum.
  • Verschillende Ave Maria's voor gemengd koor, uitgegeven door Euprint.
  • Missa (2010) voor gemengd koor, uitgegeven door Centrum voor Vocale Muziek, in opdracht van Koor&Stem Limburg voor hun 50-jarig jubileum en verkrijgbaar via verkoop@koorenstem.be
Ave Maria by Paul Steegmans, performed by Sofia Vocalensemble
Deel deze pagina