Piet Swerts

1960

Biografie

Opleiding

Na zijn humaniora te Tongeren, volgde Piet Swerts van 1974-1985 hogere muziekstudies aan het Lemmensinstituut te Leuven. Hij studeerde er onder meer piano bij Robert Groslot en Alan Weiss. Hij was er ook de eerste laureaat (met grote onderscheiding) van de prijs Lemmens-Tinel voor compositie en piano en behaalde eerste prijzen notenleer, harmonie, praktische harmonie, contrapunt, fuga, kamermuziek, pianist-begeleider, orkestdirectie en compositie.

Componist

Piet Swerts kreeg bekendheid als componist, sinds hij in 1987 het verplichte werk mocht schrijven voor de Koningin Elisabethwedstrijd, met name Rotations voor piano en orkest. In 1993 componeerde hij opnieuw het verplichte werk voor deze wedstrijd, ditmaal een vioolconcert. Voor dit stuk, Zodiac, kreeg hij in het kader van de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd voor compositie de Grote Prijs in de Internationale Koningin Elisabethwedstrijd voor compositie (met onder meer Henryk Górecki en Franco Donatoni als juryleden). Een belangrijk moment in zijn carrière was de creatie van zijn grootschalige opera Les liaisons dangereuses in 1996 in de Vlaamse Opera. In 2014 werd zijn oorlogsoratorium The Sack of Louvain op 24/25 augustus in Leuven gecreëerd naar aanleiding van herdenkingsplechtigheden van de Eerste Wereldoorlog. Hij schreef de muziek bij de film Atlantic die in het voorjaar van 2015 in de bioscoop te bekijken zal zijn.

Docent en doctor in de kunsten

Zijn werken worden wereldwijd gespeeld, en hij wordt zowel als gastdirigent en/of als pianist uitgenodigd in vele landen, zoals Venezuela, Ethiopië, Frankrijk, Texas, Oregon, Canada, China, Duitsland, Finland, enz. Anno 2011 doceerde hij muziekanalyse en compositie aan het Lemmensinstituut, in september 2011 is hij magna cum laude gepromoveerd als doctor in de Kunsten aan de Faculteit voor Architectuur en Kunsten op het proefschrift Imitatie en emulatie: het L'homme armé-corpus in heden en verleden als inspiratiebron voor een vernieuwde toonspraak. Vanaf academiejaar 2013-2014 is hij ook stafmedewerker aan de Dienst Onderwijsontwikkeling en Kwaliteitszorg binnen de Leuven University College of Arts, het LUCA. In 2013 werd bij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie voor Kunsten en Wetenschappen van België. 

Koormuziek (selectie)

  • Missa Brevis voor SATB, uitgegeven door Zodiac Editions en onderaan vrij beschikbaar op vraag van de componist.
  • War voor SATB, uitgegeven door Zodiac Editions en onderaan vrij beschikbaar op vraag van de componist. 
  • A Song of Joy voor SATB, uitgegeven door Zodiac Editions en onderaan vrij beschikbaar op vraag van de componist.
  • Vocal score bij de film Atlantic, uitgevoerd door Musa Horti. Hier zie je de trailer van de film, vanaf voorjaar 2015 in de bioscoop.

Deel deze pagina