Wim Henderickx

1962
2022

Biografie

Opleiding

Wim Henderickx (1962 - 2022) werd geboren in Antwerpen. Hij studeerde compositie en percussie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en sonologie aan het Ircam in Parijs en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag.

Composities

Zijn composities hebben vaak andere culturen als inspiratiebron. Hij schreef werken voor opera, muziektheater, orkest, koor, harmonieorkest en kamermuziek. Elektronica nemen vaak een belangrijke plaats in in zijn werk. Tussen 2004 en 2010 werkte hij aan zijn Tantric Cycle. In opdracht van de Koningin Elisabethwedstrijd componeerde hij Canzone voor stem en piano, voor de halve finales in 2008. Sinds 2013 legt hij zich regelmatig toe op het schrijven voor koor. In 2016 ging Blossomings voor koor, trompet en elektronica in première in LSO St Luke's in Londen met de BBC Singers, Marco Blaauw en dirigent Martyn Brabbins. In 2019 werd het in Estland uitgevoerd met het Estonian Philharmonic Chamber Choir naar aanleiding van de World Music Days in Tallinn. In 2017 schreef hij Requiem voor Opera Ballet Vlaanderen in samenwerking met choreograaf Sidi Larbi Cherkaoui. In 2019 schreef hij Klank van de stad voor sopraan, kinderkoor, gemengd koor, viool en ud op tekst van Maud Vanhauwaert. In 2022 ging zijn opera De Bekeerlinge, naar het boek van Stefaan Hertman in première. Lees er hier meer over.

Artist in residence

Henderickx was huiscomponist bij Muziektheater Transparant sinds 1996. In 2013 werd Wim Henderickx tevens Artist in residence bij het Antwerp Symphony Orchestra. 

Opnames

Veel van zijn werken verschenen op cd. Via Youtube kan je audiofragmenten vinden. Zijn vaste uitgeverij voor partituren is Norsk Musikforlag in Oslo.  

Docent

Wim Henderickx doceerde compositie aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen en aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij was ook hoofddocent van de jaarlijkse SoundMine zomercompositiestage voor jonge componisten bij Musica in Neerpelt (BE).

Prijzen

Wim Henderickx ontving de prijzen Vlaanderen-Quebec (1993) en Eugène Baie (1999). In 2002 werd hij Laureaat van de Koninklijke Vlaamse Academie van België, in 2006 volgde een nominatie voor de Vlaamse Cultuurprijzen en in 2011 mocht hij de Lifetime Achievement Cultuurprijs in zijn geboortestad Lier ontvangen. In 2015 werd hij benoemd tot lid van de Koninklijke Vlaamse Academie van België (KVAB) voor Wetenschappen en Kunsten. Hij werd genomineerd voor de prijs 'Composer of the Year' in 2017 door de vereniging van de Noorse Muziekuitgeverijen in de Klassiek / Hedendaagse Muziekreeks.

Onverwacht

Wim Henderickx overleed totaal onverwacht op zondag 18 december 2022. De componist krijgt veel lof van collega-muzikanten, componisten, concertorganisatoren en studenten. Naast een bezieler en inspirator was hij een warme en open persoonlijkheid met oog en oor voor iedereen.

Koorwerk (selectie)

  • De klank van de stad, voor sopraan, gemengd koor, kinderkoor, viool en ud (of gitaar) op tekst van Maud Vanhauwaert, 2019, uitgegeven door Norsk Musikforlag.
  • Maria, voor SATB, 2019. Eerste 250 exemplaren werden uitgegeven door Ascolta in een liber amucorum voor dirigente Maria Van Nieukerken. 
  • Blossomings, voor SATB, klarinet en optionele elektronica, 2018, uitgegeven door Norsk Musikforlag
  • Missa Brevis voor SATB en optionele elektronica, 2017, uitgegeven door Norsk Musikforlag, ook in versies voor vrouwenkoor en mannenkoor
  • Blossomings, voor SATB, trompet en optionele elektronica, 2016, uitgegeven door Norsk Musikforlag
  • Estasi, voor gemengde koren, sopraansolo, bassolo en elektronica ad libitum, 2016, uitgegeven door Norsk Musikforlag
  • Visioni ed estasi, voor gemengd koor en elektronica, 2015, uitgegeven door Norsk Musikforlag
  • Colors, voor SATB, vrouwenkoor en elektronica, 2014, uitgegeven door Norsk Musikforlag; ook in versies apart voor SATB of apart voor vrouwenkoor
  • The new ring, voor SATB en optionele elektronica, 2013, uitgegeven door Norsk Musikforlag
Visioni ed estasi @Saint-Rumbold's cathedral Mechelen, May 2015 (Tenso Days)
Uitvaartplechtigheid Wim Henderickx, 27 december 2022
Deel deze pagina