100 jaar deChorale

Naar aanleiding van hun 100-jarig bestaan, gaf deChorale een prachtig jubileumboek uit in een aantrekkelijk luxemagazine vol foto's, weetjes, overzichten en interviews. Over de vroegste sporen in de 19de, de gouden tijden onder leiding van Lodewijk De Vocht en het bijna-einde. Puik werk, uiterst aantrekkelijk voorgesteld met excellente foto's, relevante quotes, archiefmateriaal, getuigenissen van solisten, stemcoachen, repetitor, koorzangers. Je kan het bestellen via www.dechorale.be.

Aansluitend bij het boek bestaan er ook 6 afleveringen over 100 jaar de Chorale. Opnieuw ijzersterk en interessant. De moeite waard om te lezen en te bekijken. 

AFL 1. Het onstaan van het koor

In deze film vertellen we hoe het koor is ontstaan. De officiële oprichting kwam er in 1916, maar de oudste sporen gaan terug tot in het midden van de 19e eeuw. Sleutelfiguur was Constance Teichmann, ook wel de 'Engel van Antwerpen' genoemd. Een opmerkelijke vrouw. Zij lag aan de basis van het koor. 

AFL 2. Lodewijk De Vocht, Gloriejaren

Met Lodewijk De Vocht als dirigent beleefde de Chorale Caecilia grote hoogtepunten. De Vocht leidde het koor decennialang, van 1916 tot 1967. In die tijd brak het koor door, niet alleen in Antwerpen, in België maar ook in het buitenland. We kijken terug op die gouden jaren, met getuigen die De Vocht als dirigent nog hebben gekend. 

AFL 3. Mattheus Passie

In deze aflevering vertellen we het verhaal over de lange Mattheustraditie die De Vocht met het koor opbouwde in Antwerpen. Tussen 1924 en 1967 was er elk jaar, op paaszaterdag de uitvoering van de Mattheuspassie van J.S. Bach in Antwerpen. Hét evenement op paaszaterdag, men kwam van heinde en verre. 

AFL 4. Een terugblik met Frits Celis

Frits Celis volgde in 1967 Lodewijk De Vocht op als dirigent. Hij werd de dirigent van het Nieuw Ceciliakoor, want ook de naam veranderde. Celis leidde het koor enkele jaren tot 1971. Een korte terugblik. 

AFL 5. Frans Dubois, drie decennia dirigent

Frans Dubois volgde Frits Celis op in 1971 als dirigent. Ruim dertig jaar lang bleef hij op post. Zonder meer is zijn naam onlosmakelijk met de geschiedenis van het koor verbonden. Het tijdvak "Dubois" dus. We halen herinneringen op. 

AFL 6. deChorale 2016, 100 jaar en springlevend

In deze slotaflevering schetsen we een portret van het koor nu. We spreken met koorleden; waarom willen ze bij deChorale zingen, en niet bij een ander koor ? We spreken ook met de huidige dirigent Paul Dinneweth: Waar wil hij naartoe met het koor ? Ook stemcoach Kristien Vercammen zien we aan het werk. En we polsen naar de visie van repetitor Peter Maus.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren