Amerikaans koor wint in Maribor

Simonne Claeys

Van 10 tot 12 april was het weer alle hens aan dek tijdens de internationale koorwedstrijd in het zonovergoten Maribor (Slovenië). De hoofdprijs werd binnengehaald door de East Carolina University Chamber Singers o.l.v. Andrew Crane. Een groep goed getrainde stemmen die als één grote familie een sound produceerden om van te dromen!

Drie ensembles uit Slovenië, Zweden en Duitsland en negen koren uit Amerika, Ierland, Indonesië, Letland, Slovenië en Zweden waren samen om te wedijveren, naar elkaar te luisteren en elkaar beter te leren kennen. Van de 9 koren waren er 7 gemengde, 1 dameskoor en 1 mannenkoor.

Uitstekend niveau

Het niveau van de deelnemende koren was zeer goed, ook dat van de vocale ensembles. De professionele zangers beschikten over mooie getrainde stemmen, maar aan de presentatie moet nog gewerkt worden. Er was een dames-, een mannen-, en een gemengd ensemble. De naam Gallina voor het dameskwartet was goed gekozen. Het Ensemble Nobiles uit Duitsland kreeg het hoogste cijfer, dubbel en dik verdiend met prachtige uitvoeringen van onder meer Mendelssohn, Schumann en Poulenc. Van de koren voor gelijke stemmen won het zestienkoppig mannenkoor, de Svanholm Singers uit Zweden gedirigeerd door Sofia Söderberg Eberhard -  zij liet een onvergetelijke indruk na!

De verplichte werken waren voor de koren een werk naar keuze van Jacobus Handl-Gallus, een keuze uit het romantische repertoire en een koorwerk van Ambrož Čopi, een welbekende koorcomponist in binnen -en buitenland. Hij bewerkte een Sloveens volkslied. Een oudstudent van hem is Andrej Makor waarvan het dameskoor een werk van hem programmeerde. Van hem vind je veel op YouTube en uitgaven zijn te verkrijgen via Astrum Music Publications, een nieuwe inspiratiebron voor onze Vlaamse dirigenten.

De grote prijs was bestemd voor de East Carolina University Chamber Singers met Andrew Crane. Een groep goed getrainde stemmen die als één grote familie een sound produceerden om van te dromen.

De grote prijs was bestemd voor de East Carolina University Chamber Singers met Andrew Crane. Een groep goed getrainde stemmen die als één grote familie een sound produceerden om van te dromen. De Amerikanen mogen in 2016 naar de finale in Varna, Bulgarije, voor een volgende European Grand Prix. Hoewel het Letse Maska met Jánis Ozols ook een zeer sterke prestatie neerzette. De dirigent werd beloond voor de beste uitvoering van het verplichte werk van Handl-Gallus. De prijs voor de beste uitvoering van het verplichte werk van Ambrož Čopi ging naar Bernie Sherlock, dirigent van de New Dublin Voices. Twee jaar geleden won het koor de eerste prijs in de Internationale Koorwedstrijd Vlaanderen - Maasmechelen, die dit jaar plaats vindt van 2 tot 5 oktober.

De resultaten en extra prijzen van alle koren en ensembles vind je op www.jskd.si/maribor. Bij de volgende editie in 2017 worden er ook Vlaamse koren en/of vocale ensembles verwacht!

Meer filmpjes van de wedstrijd via dit YouTube kanaal.

(Simonne Claeys)

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren