BBC Singers zingen Wim Henderickx in Londen

Wim Henderickx meets BBC Singers

In opdracht van Martyn Brabbins schreef Wim Henderickx een nieuwe compositie voor de BBC Singers, dirigent Martyn Brabbins en trompetvirtuoos Marco Blaauw. Brabbins maakte eerder al twee cd-opnames van werk van Henderickx met deFilharmonie. Hij dirigeerde ook de première van Henderickx’ hoboconcerto in 2014.

Eerbetoon aan Harvey

Het werk Blossomings voor gemengd koor, trompet en (optioneel) elektronica wordt op 23 september 2016 gecreëerd in LSO St Luke's, Londen (GB). Het werk is een eerbetoon aan Jonathan Harvey (1939-2012). Harvey was erg geïnteresseerd in het Boeddhisme, vanuit een christelijke achtergrond. Met zijn muziek trachtte hij vaak een connectie te maken tussen die twee religies.

Blossomings en de verzoening van culturen

Henderickx wilde in Blossomings nog een stap verder gaan en koos daarvoor teksten uit drie verschillende periodes, culturen en wereldreligies. In de eerste tekst gebruikte hij een gebed van Jigme Lingpa uit het 18de eeuws Tibetaans Boeddhisme. Het tweede gebed werd geschreven door Hildegard von Bingen, een middeleeuwse Christelijke abdis uit Duitsland, mystica, auteur en componiste uit de 12de eeuw. De derde tekst komt van Rumi, een Perzisch dichter en soefimysticus uit de 13de eeuwse Islam. Ook de muziek is geïnspireerd door die verschillende tijdperken en culturen. Zo benadrukt de componist de schoonheid en de verzoening van verschillende culturen. Een dubbele bekertrompet geeft introducties en commentaren op de tekst, gezongen door het gemengd koor. De klank van de trompet kan ook gezien worden als een aanroep van de meester (Jonathan Harvey). De (optionele) elektronica creëert een sonore achtergrond voor het harmonisch materiaal dat gezongen wordt door het koor, en geeft het werk een ruimtelijk karakter. Blossomings, 3 Prayers for a better World eindigt met het beginmateriaal van de derde tekst, gecombineerd met een muzikaal motief geïnspireerd op de naam van Jonathan Harvey.

www.wimhenderickx.com

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren