Beluister deze opnames van Frits Celis' werk!

90 werd hij, op 11 april. 2019. Frits Celis (°1929) kan ondertussen als de nestor der Vlaamse componisten door het leven. Celis studeerde aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel alsook in het Mozarteum van Salzburg en de Hochschule für Musik in Keulen. Zelf speelde hij harp en werd later dirigent en muziekdirecteur aan verschillende operahuizen in België.

Als componist werd Frits Celis bekend door zijn liederen, koorwerken, kamermuziek en orkestwerken die uitvoeringen beleefden in meerdere Europese landen, de Verenigde Staten en Japan. Hij verwierf compositieopdrachten van de BRT en het Festival van Vlaanderen. In 1992 kende SABAM hem de Fuga Trofee toe, uit erkentelijkheid voor zijn jarenlange inzet voor de Belgische muziek. Sinds 1989 legt hij zich nagenoeg uitsluitend toe op het componeren, waardoor zijn oeuvre sindsdien in aanzienlijke mate is toegenomen. Vaak schreef hij in opdracht, zowel voor symfonische ensembles als voor kamermuziek- of koorgroepen. Voor het Europees Muziekfestival voor de Jeugd schreef Celis tevens enkele plichtwerken. Op 6 maart 2018 mocht hij de Prijs van het Peter Benoitfonds in ontvangst nemen, die toen voor het eerst uitgereikt werd.

Koorwerk is minder bekend

Zijn beperkte koorwerk is minder bekend in Vlaanderen. Dirigente Inge Sykora leerde Frits Celis kennen in de aanloop van haar eindwerk rond de plichtwerken van dit EMJ. Daarom nam ze - naar aanleiding van deze bijzondere verjaardag - het initiatief om een aantal werken voor kinderkoor en voor gelijke stemmen van beeld- en audiomateriaal te voorzien en die te verspreiden. Dat resulteerde in opnamesessies met de Orgelpijpjes voor Slaapt, met Clari Cantuli voor Dit voetjen en dat voetje, met Makeblijde voor De mijnheer van hiernaast, met Villanella voor Let us be happy, met Caloroso Vocaal Ensemble voor Ballade en met Waelrant kinderkoor+ voor Rijmelarijtje.

Verschenen op het gloednieuwe youtubekanaal Choral Music from Flanders. Hartelijk dank aan al deze koren voor hun enthousiaste medewerking. En... gelukkige verjaardag, beste Frits!

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren