Christmas at King's college

Novello publiceerde enkele jaren geleden Christmas at King's College met carols, hymnen en motetten voor gemengde stemmen, straight from the Choir of King's College, Cambridge. Nu ook aanwezig in de bibliotheek van Koor&Stem.

A Festival of Nine Lessons and Carols werd voor het eerst gevierd in de Chapel of King's College, Cambridge in 1918. Het werd gebaseerd op een liturgisch schema met een vastgelegde opeenvolging van lezingen van het boek Genesis, over de aankondiging van Christus in het oude testament, via de bijbelteksten over de geboorte van de Redder, met herders en wijzen tot het grote mysterie van de spirituele incarnatie bij Johannes. De verhalen werden onderbroken door hymnen en carols. Die laatste zijn geestelijke en feestelijke gezangen. Het woord komt van Carole, een oud-Frans woord voor rondedans uit de 12de eeuw. Tegenwoordig wordt de term vrijwel uitsluitend geassocieerd met Kerstmis, maar oorspronkelijk werden carols voor tal van gelegenheden gebruikt, vb bij festivals of mysteriespelen over uiteenlopende thema's op het kerkplein.

Het carolrepertoire is sinds de middeleeuwen erg gegroeid. Stephen Cleobury, de huidige Director of Music in King's College sinds 1982, stelde de bundel zodanig samen dat de gebruiker een mix van oude en nieuwe muziek aangeboden krijgt, van gekend en ongekend. Bijna alle werken in deze bundel werden door het koor van King's College uitgevoerd, ook op radio en tv, sinds 1982. In de bundel vind je ook opdrachtwerken voor het koor van Britse componisten alsook arrangementen van Cleobury zelf. Uitgegeven bij Novello en aanwezig in de bibliotheek van Koor&Stem. Je kan de bundel bestellen via Koor&Stem.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren