Cirkelzang en Hodie Christus van Kristiaan Van Ingelgem

Misschien herinner je je nog de cd In Blijde Verbijstering waarop Ensemble Aquarius o.l.v. Marc Michael De Smet nieuwe werken voor vrouwenkoor van vader en zoon Van Ingelgem koppelde aan The Ceremony of Carols van Benjamin Britten. Een erg geslaagd audiodocument. Ondertussen gaf Euprint Cirkelzang en Hodie Christus van Kristiaan Van Ingelgem uit. Het gedicht van Cirkelzang suggereert, zoals in het boek Genesis, het primitieve leven in zeven dagen.
De dichteres Annie Van Keymeulen evoceert de naturalistische levensloop van de zoekende mens. De componist op zijn beurt vertolkt het verhaal met heldere impressionistische harmonie├źn die soms even geraffineerd naar een doorzichtige bitonaliteit uitwijken. Vriendelijk aansprekende muziek, die, afgewisseld met mooie solistische nummers en koorgedeelten, op een verheven wijze het naturalistisch getinte verhaal kleur geeft. De harp ondersteunt het geheel met delicaat fijne toets. De cirkel is rond als in Cirkelzang 8, het laatste stuk, het thema uit Cirkelzang 1 opnieuw opduikt. Voor vrouwenkoor (meestal driestemmig), solosopraan en harp.

In het andere werk Hodie Christus natus est speelt Kristiaan van Ingelgem een spel met de oorspronkelijke gregoriaanse melodie├źn. Die worden via echo-effecten, canons en litanieachtige herhalingen, fijn afgewisseld met harptussenspel. Voor 2 soli, driestemmig vrouwenkoor en harp. Erg mooie muziek. Uitgegeven bij Euprint.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren