Incantatio en Viermaliks zingen creaties van Kurt Bikkembergs en Michiel Verfaillie

Tijdens de World Choir Games zullen veel koren werken van Vlaamse componisten zingen. Een aantal van die werken beleven zelfs hun eerste uitvoering tijdens de wedstrijd, hetzij als compositie, hetzij als arrangement. We focussen hier op de composities van Kurt Bikkembergs en Michiel Verfaillie die zondag 31 oktober voor het eerst uitgevoerd worden.

Creaties op zondag 31 oktober in zaal Athena door Viermaliks en Incantatio

In de categorie Gemengde Vocale Ensembles en Kamerkoren treedt Incantatio o.l.v. Jos Venken uit Genk zondag aan. Het ensemble gaf Kurt Bikkembergs (°1963) de opdracht een werk te schrijven op tekst van Paul Verlaine: Un clair jour d'été. Het werk is bedoeld voor een gelegenheid later dit jaar en kan je zodoende als een avant-première beschouwen. Spannend!

In diezelfde categorie brengt Viermaliks een werk van Michiel Verfaillie: The hidden rose. Verfaillie zingt als tenor in Viermaliks en is grote fan van de King's Singers. Toen een Facebookpost van de groep over LGBTQ-rechten homofobe reacties ontlokte, inspireerde dat Verfaillie om The hidden rose te schrijven. Het werk gaat over over vrij jezelf kunnen zijn, kunnen groeien en bloeien zonder schaamte: 'Why rose do you hide, rose?'. De oorspronkelijke versie is geschreven voor de bezetting van de King's Singers: AATTBB maar Verfaillie schreef ook een achtstemmige versie voor gemengd koor. En die aangepaste versie zal Viermaliks creëeren. Beide versies werden uitgegeven bij Euprint.

Beluister hier Tom Johnson in Music Matters over Viermaliks. Vanaf 07:05 spreekt hij over The hidden rose, maar de rest van het interview is zeker ook het beluisteren waard.

Beide koren kan je op zondag 31 oktober om 14:30 komen beluisteren.

Ticket & info

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren