Internationale koorwedstrijd Béla Bartók

Simonne Claeys

Kunst en cultuur zijn onontbeerlijk en vormen de pijlers van een goede maatschappij. Dat is het motto dat Debrecen propageert. Hongarije is trots op zijn artiesten en artistieke erfenis. Debrecen, de tweede grootste stad van Hongarije, viert feest. De 27ste editie van de internationale koorwedstrijd Béla Bartók herdenkt Béla Bartók's 135ste geboortejaar.

Men viert ook de stichter van de internationale wedstrijd, György Gulyás, die 100 jaar geleden werd geboren. Hij gaf de naam Béla Bartók aan de internationale koorwedstrijd. Zo wordt Bartók en de Hongaarse koormuziek met alle deelnemende koren verspreid over de continenten. Componisten en dirigenten krijgen een speciale plaats en worden in de bloemen gezet.

Academisch koor Maribor, Slovenië

Academisch koor Maribor, Slovenië

Deelname, programma, jury, resultaten

De Béla Bartók internationale koorwedstrijd staat open voor amateur - en professionele koren. Vooral dit laatste is opmerkelijk. Debrecen staat met de toelating van ook beroepskoren alleen in het internationale koorwedstrijd - circuit. Alle geselecteerde koren moeten een programma voorbereiden voor de halve - en voor de finale. Buiten de verplichte werken van Hongaarse componisten mag uitsluitend hedendaagse muziek geprogrammeerd worden. Men verwacht wel dat de nieuwe werken begrijpelijk en overtuigend overkomen. De keuzewerken moeten geschreven zijn na 26 september 1945, de sterfdatum van Bartók.

Het katholiek Universiteitskoor, Bandung, Indonesië

Er zijn vier categorieën : kinderkoren, jeugdkoren, koren voor gelijke stemmen, kamer- en gemengde koren. 18 koren uit diverse landen en continenten werden geselecteerd door een artistiek comité. Vijf koren uit Hongarije, twee uit Estland, twee uit Oekraïne, Letland, Italië, Slovenië, Duitsland, Israël, Indonesië, Hong Kong, Japan en Rusland.

Het Marymount secundair schoolkoor, Hong Kong, China

Twee groepen van telkens vijf juryleden hadden het niet eenvoudig om de vele hoog gekwalificeerde koren een beoordeling te geven. Hiervoor tekenden Péter Erdei (dirigent en voorzitter), Peter Broadbent (dirigent en voorzitter), Naomi Faran (dirigent), Jaakko Mäntyjärvi (componist en dirigent), Péter Ordasi (dirigent), Battista Pradal (componist en dirigent) Josep Prats, Valéria Szebellédi (dirigent), Marius Tabacu (pianist en cultureel manager) en Péter Toth (componist).

Eerste prijzen per categorie

Het Vesna Kinderkoor, Moskou, Rusland

Voor de kinderkoren werd Het Vesna kinderkoor uit Moskou met 94,7 punten uitverkoren.
Uit Hong Kong won Het Marymount Secundair schoolkoor met 91,6 / 100 in de reeks jeugdkoren. Ook het niveau van de kamerkoren was zeer goed en hier kreeg Het Kamerkoor 'Sophia' uit Oekraïne het hoogste cijfer met 90,07 / 100. Twee koren voor gelijke stemmen schreven in. Hier werd door de jury geen eerste prijs toegekend. Het Eos dameskoor uit Rome kreeg 81/100. Het niveau van de gemengde koren was zeer goed. Hier won het Academisch koor uit Maribor, Slovenië met 92 /100 punten.
In 2014 viel het Vesna kinderkoor ook op door uitmuntende prestaties en won een eerste prijs met summa cum laude tijdens het Europese Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt.

Opdrachten voor Hongaarse componisten en speciale prijzen voor dirigenten

Voor het openingsconcert kregen vijf componisten een opdracht. Het waren Péter Andorka, András Gábor Virágh, Árpád Solti, Rezsö Ott met koorwerken die door dirigenten József Nemes en Máté Szabó Sipos gedirigeerd werden. Tenslotte was er nog een oratorium van Lajos Huszár voor solisten, koor en orkest gedirigeerd door János Kovács. De Cantate Profana van Bartók stond op het programma van het slotconcert. Het Kodály Koor Debrecen en het Kodály Filharmonisch Orkest Debrecen waren de uitvoerders van de grotere werken.Verder werden er vele opdrachten gegeven voor het schrijven van de verplichte werken, en het bestaande repertoire werd niet vergeten. Bekende en minder bekende zoals Bartók, Kodály, Miklós Csemiczky, Miklós Kocsár, Péter Tóth, Vajda János en nog vele anderen werden ook als keuzewerken geprogrammeerd.
Nog een creatie was de compositie Wedstrijd voor bloemen dat Tamás Beischer-Matyó schreef in opdracht van het koor uit Hong Kong. Koor en dirigent kregen voor de uitvoering een speciale prijs.

Tamás Beischer-Matyó zanger en Jane Lau

Volgende dirigenten kregen een onderscheiding voor uitstekende koordirectie:
Nadesha Averina (Vesna kinderkoor, Moskou), József Nemes (Laetitia kinder - en jeugdkoor, Debrecen), Ivan Yohan (Het katholiek universiteitskoor van Parahyangan), Tadeja Vulc (Academisch koor Maribor) en Alexey Shamritsky (Jeugd Kamerkoor "Sophia").

Niet enkel het stimuleren en promoten van de levende cultuur is een pijler die men in Debrecen al jaren handhaaft maar ook de traditie van folkloremuziek. 's Avonds konden koren op het Déri plein in open lucht optreden waar volkse liederen uit eigen streek uitgevoerd werden. Aan een muzikale en ontspannen sfeer ontbrak het niet.

European Grand prix 2016

Na de finale mochten de eerste prijzen van elke categorie nog een keer wedijveren voor de European Grand Prix. Vijf koren zongen voor de European Grand Prix. Het winnend koor werd Het Vesna kinderkoor uit Moskou onder leiding van Nadezhda Averina. Het was een schitterende overwinning voor het kinderkoor. Iedereen, jury en publiek, was gelukkig en waardeerde de beslissing van de jury. Een speciale prijs van György Gulyás, de stichter van deze prestigieuze wedstrijd, kreeg Nadezhda Averina voor haar uitstekend werk met kinderen. De prijsuitreiking was zeer emotioneel. Het koor kreeg een langdurige ovatie en de meeste kinderen weenden van vreugde. Het Vesna kinderkoor wordt volgend jaar in Tolosa uitgenodigd en Nadezhda Averina als jurylid in Debrecen in 2018.

Er was geen Vlaamse deelname dit jaar. Volgende editie vindt plaats van 5-8 juli in 2018.Voor meer informatie: www.bbcc.hu

Tekst: Simonne Claeys

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren