Internationale koorwedstrijd in Tolosa

Simonne Claeys

Het was weer een fantastische ervaring om koren uit Europa, US, Argentinië en Japan te horen. De 47ste editie pakte uit met veel kinder- en kamerkoren. Simonne Claeys was erbij en maakte een inspirerend verslag voor Koorklank.

De jury stond onder het voorzitterschap van Javier Busto, ook in Vlaanderen bekend en geliefd als componist; Friederike Woebcken de enige dame in de jury (DE); Brady Allred (US) die in juli (11-18) tijdens de International Singing Week in Gent een atelier zal leiden met muziek From the New World; Hiroki Fujii (JP); Johann van der Sandt (ZA); Māris Sirmais (LV) en Harald Jers (DE).
Het niveau van de 14 geselecteerde koren was zeer hoog. De meeste kwamen uit Europa: Estland, Frankrijk, Hongarije, Letland, Noorwegen, Spanje, Wit-Rusland, Zweden, en verder uit Argentinië, Japan en Amerika. Een afzonderlijk woordje over enkele koren die opvielen door hun prestaties en door hun buitengewone dirigenten: kennis van het repertoire en vakmanschap, gedreven en vooral gewaardeerd en geliefd door hun koorzangers. Het resultaat was schitterend.

Josep Vila Jover dirigeert, zingt en speelt met zijn Cor Infantil Amics de la Unió. De jonge zangers worden naast stemvoming ook choreografisch getraind. Het koor verdiende de eerste prijs in de categorie kinderkoren. Op onderstaande video kan je Song of Hope beluisteren, een werk van Susanna Lindmark. Schitterend.

Mikrokosmos won de Grand Prix

Loïc Pierre van Mikrokosmos is een niet alledaags dirigent. Hij is een zeer gedreven artistiek leide: zeer muzikaal, vindingrijk en hij speelt met de kooropstelling in functie van de muziek. Een aangenaam muzikaal geluid stroomt uit de goed gevormde stemmen. Als componist liet hij Sur le pont d'Henri IV uitvoeren, wat erg in de smaak viel.

Mikrokosmos (c) Inigo Royo

Aangename verrassingen

Een zeer aangename verrassing was het koor Tous Ensemble uit La Plata (Argentinië). Onder leiding van Emiliano Linares, een gedreven en een muzikaal onderlegde dirigent, hoorden we een al even gedreven groep Zuid-Amerikaanse zangers bruisen van leven en muziek - om van te genieten. Ook leuk om werk te horen van voor ons minder bekende componisten zoals Martín Palmeri en Eduardo Ferraudi.

Tous Ensemble

Het dameskoor uit Japan werd geleid door Kimiko Fuchigami, een sympathieke dame die opviel door haar kundig dirigeren. Naast de verplichte werken zong men werk van Ko Matsushita, geen onbekende meer in het koorrepertoire, en ook werk van Sweelinck dat ze met een kleinere groep uitvoerde. Mooie stemmen, mooie koorklank, en mooi voor het oog zijn natuurlijk de kleurrijke kimono's.

Dirigent en componist Bengt Ollèn was er met zijn Stockholms Musikgynasium, een gemengd koor met een opvallende prachtige klank in mooi opgestelde programma's. Los Pequeños de la Jorcam verdient een extra pluim. Geweldig hoe Ana González met de kinderen werkt!

Het Central Washington University's Chamber Choir was erg gemotiveerd en uitstekend voorbereid. Na de wedstrijd kon het koor nog een concert geven in een zeer goede akoestische kerk. Gary Weidenaar gaf onverwacht het dirigeerstokje door aan Brady Allred voor Stars van Ēriks Ešenvalds, een echte verrassing voor het publiek. Ook toen Xabier Sarasola zijn eigen werk Maiteagoak mocht dirigeren. Extra's waren onder meer My Soul van Moses Hogan.

Na zo een internationale wedstrijd met topkoren zeg ik het met Ward Swingles eigen woorden uit Country Dances: "Thanks for singing (listening), that's all"...

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren