Internationale wedstrijd voor kamerkoren in Marktoberdorf

Simonne Claeys

Vijftien koren met 530 koorzangers uit 11 landen waren van 22 tot 27 mei 2015 in Marktoberdorf. Ze kwamen uit alle werelddelen, van Cuba tot Zwitserland, van Oekraïne tot Indonesië. De wedstrijd was voor twee categorieën, gemengde- en vrouwenkoren. Simonne Claeys was erbij en doet verslag.

Frieden, peace, vrede

Het thema van het festival was 'Frieden Peace'. Het verplicht werk voor de dames was een opdracht die Wolfram Buchenberg kreeg. Hij koos een Spaanse versie van een vredesgebed dat toegeschreven wordt aan Franciscus van Assisi, Luz y Paz. De gemengde koren kregen als verplicht werk Ergebung uit 'Sechs geistliche Gesänge' van Hugo Wolf. Aan alle geselecteerde koren werd gevraaagd om ook een werk op het programma te plaatsen dat het thema 'vrede' nog zou versterken.

De zevenkoppige jury had het zeer moeilijk omdat het niveau van de koren zeer hoog was. Opvallend bij de gemengde koren waren het University of Oregon Chamber Choir uit Eugen olv Sharon J.Paul (tweede prijs) en het Gracias Choir (foto) uit Seoul, Zuid-Korea olv Boris Abalyan (eerste prijs). Voor de uitvoering van het verplicht werk van Hugo Wolf kreeg Oregon een extra prijs en Seoul won met Blessed art Thou van Rachmaninov een prijs voor de beste uitvoering van een romantisch werk. De beste uitvoering van een religieus werk ging naar Oreya uit Oekraïne olv Alexander Vatsek voor Lord Jesus Christ van Alfred Schnittke en kreeg ook de publieksprijs.  Het Dameskoor Balta uit Riga won de eerste prijs en kreeg voor de uitvoering van Buchenbergs wereldcreatie Luz y Pax een extra prijs. Allemaal prachtige uitvoeringen!


Concerten in de regio

Het openingsconcert werd verzorgd door Florian Helgath met zijn Via Nova Chor München met werk van Buchenberg, Brahms en Mendelssohn-Bartholdy in Marktoberdorf. Samen met het publiek werd de canon Dona nobis pacem gezongen. Aansluitend dirigeerde de nieuwe artistieke directeur, Jürgen Budai, Dona nobis pacen uit Bach's Hohe Messe in b. Hiervoor werden partituren voorzien. Op nog 15 andere locaties in Allgäu werden concerten gegeven. Een ploeg van niet minder dan 90 vrijwilligers was quasi dag en nacht (tot in de vroege uurtjes) begaan met de organisatie. Alles was 'pünktlich' georganiseerd. Het werd zoals altijd in Marktoberdorf één grootse happening!

Volledige informatie over koren, prijzen en jury vind je op

www.modfestivals.org
www.facebook.com/modfestivals.marktoberdorf

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren