Jeugdkoor Waelrant creëert Bitterzoet van Lara Denies

Tijdens de World Choir Games zullen veel koren werken van Vlaamse componisten zingen. Een aantal van die werken beleven zelfs hun eerste uitvoering tijdens de wedstrijd, hetzij als compositie, hetzij als arrangement. We focussen hier op de nieuwe compositie van Lara Denies.

Creatie op vrijdag 5 november in Koningin Elisabethzaal door Jeugdkoor Waelrant

Na het uitstel van de WCG2020 had het wedstrijdprogramma van Jeugdkoor Waelrant nood aan opfrissing. Sommige werken waren net over dat punt heen waarop het koor het nog met gretige nieuwsgierigheid wilde repeteren en met eerlijke verwondering op het podium kan creëren. Daarom was dirigente Marleen De Boo op zoek naar een niet te moeilijke Vlaamse compositie in een specifieke emotie met het vermogen om een publiek onmiddellijk aan te spreken.

De oplossing vond ze binnen het koor. De 21-jarige Lara Denies (°2000) zingt al een tiental jaar in Waelrant en won tevens de eerste editie van de Compositiewedstrijd Vic Nees. Marleen De Boo vroeg haar in september 2020 om een werk te schrijven op maat van het jeugdkoor en passend in het wedstrijdprogramma. Lara kreeg een waslijst aan criteria voorgeschoteld zoals gewenste maatsoort, tonaliteit, karakter, vorm, stemverdeling,… Bovendien wilde de dirgente dat Lara een Nederlandstalige tekst zou gebruiken zodat de jeugdige zangers de emotie optimaal zouden kunnen beleven tijdens het zingen. Precies daar begon de tweede zoektocht. Opnieuw lag de oplossing binnen het eigen koor. Lara stelde voor om een nieuwe tekst te laten schrijven door Fien Andries (°1998) een ander lid van Jeugdkoor Waelrant. Zij schreef het gedicht Bitterzoet in volle tweede lockdown. Het melancholische verlangen naar omarming beschrijft ontroerend mooi de emotie van haar generatie tijdens die moeilijke maanden.

Je huid is nog zo jong
Laat mijn armen ze bewaren
de vruchten plukken van al die jaren
Die zullen rijpen in de zon

Mijn huid is nu van glas
Ze barst al van verlangen
naar jouw perzikzachte wangen
Van dorst naar wat ooit was

En omarm me met je zoete lach
Je zoute tranen als je rouwt
Voor we vluchten naar de lentedag

Fien Andries

De tekst hierboven is een passage uit een tekst die in Stemband #28 verscheen: Een dirigent confronteert, pag. 8-10, 2021.

Competitie

Je kan de creatie gaan beluisteren op vrijdag 5 november om 9:45 uur in de Koningin Elisabethzaal. Nog op het podium tijdens deze competitiereeks: Gynaika olv Annelies de Kimpe, Jeugdkoor ÜkeHele olv Mirella Ippolito, Sušice Children´s Choir.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren