Julien Libeer: Pianist en ambassadeur voor Singing Molenbeek

Julien Libeer is concertpianist en ambassadeur van Singing Molenbeek. Evita Nossent spreekt met hem over zijn leven als pianist, zijn fascinatie voor de stem en Singing Molenbeek, dat prachtige project met ondertussen zeven schoolkoren in louter Molenbeek.

Piano als medium

Voor Libeer is de piano een instrument in de strikte zin van het woord, een medium om iets te vertellen dat niet meteen iets te maken heeft met het instrument zelf. Hij blijft zich inspireren door alles wat met vocaliteit te maken heeft. 'Er bestaat niets minder lyrisch dan een piano, een bak met 88 toetsen en evenveel hamers die op snaren slaan.' Je moet dus eigenlijk kunnen zingen op een instrument dat bijna een percussie-instrument is. Dat probeert hij. En af en toe zingt hij ook zelf.

Singing Molenbeek

Er was eens een romanpersonage: Zeno Popescu, althans volgens Libeer. Hij richtte een schoolkoor op in een gemeenteschooltje in  Molenbeek. Het project verspreidde zich als een olievlek over Molenbeek, de hellhole van Brussel.

Romanpersonage of niet, Popescu's charisma, netwerk, enthousiasme en professionaliteit zorgden ervoor dat er ondertussen al zeven scholen in Molenbeek over een schoolkoor beschikken dat ondersteund wordt door de beste professionelen zoals Julien Libeer, Zeno Popescu, Ana Camelia Stefanescu of Lorenzo Gatto. Zeven schoolkoren in één gemeente. Julien Libeer is artistiek directeur van dit harverwarmend project.

Engagement

Iedereen mag komen, maar niet iedereen mag meteen zingen. Libeer vertelt hoe de docenten de kinderen introduceren in het schoolkoor. Tegelijkertijd wijst hij ook op de twijfels die er soms rijzen, wat engagement betreft. Zullen er genoeg kinderen opdagen bij het concert? Het gaat immers ook regelmatig over kinderen met een kwetsbare achtergrond. Doch 'We zijn al veel vaker gestresseerd geweest dan effectief ontgoocheld.'

Podcast beluisteren op Spotify
Podcast beluisteren op Apple Podcasts
Podcast beluisteren op Google Podcasts
Podcast beluisteren op Soundcloud

Op 26 en 30 juni verleende Singing Molenbeek zijn medewerking aan Future Memories, in het kader van het project MoSaIC. Ze stond er met meer dan veertig kinderen, samen met Lyric Music uit Bonheiden. Bekijk hieronder de aftermovie.

Ik koop mezelf een geweten voor al die tijd dat ik egoïstisch in een studio zit te werken.

Julien Libeer
Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren