Kinderkoor Sint-Jan repeteert voor Heavens

Is het wel mogelijk om samen te leven in deze superdiverse wereld? Het oratorium Heavens van Philippe Lamouris gaat de uitdaging aan. Het werk is een hedendaagse hymne voor de vreugde en wordt uitgevoerd door verschillende koren uit verschillende landen. Rozemarijn Vanwijnsberghe schreef de tekst en leidt bovendien koor. Een heerlijk project dat aanstaande zaterdag gecreëerd wordt in Schaarbeek in het kader van de World Choir Games. Je hoort er meer over in onze podcastaflevering.

Sint-Jan-Berchmanscollege

Ons hart maakt een sprongetje bij alle scholen met schoolkoor. In het Sint-Jan-Berchmanscollege zingt een diverse groep kinderen van 8 tot 14 jaar, vaak uit een kansarme omgeving, onder leiding van Rozemarijn Vanwijnsberghe, bevlogen musicologe, zangeres en dirigente. Het koor bestaat een zevental jaar. Tijd voor een uitdaging dus. Rozemarijn zette een heerlijk project op poten met haar eigen koorgroep, maar reikte ook de hand aan binnen- en buitenlandse zangers en groepen om mee te zingen in het oratorium Heavens van Philippe Lamouris.

Ik kan op het einde van het schooljaar zeggen wie er in het schoolkoor zingt en wie niet. De zingende leerlingen winnen aan zelfvertrouwen in de klas.

juf uit Sint-Jan-Berchmanscollege toen het schoolkoor 2 jaar bestond

Eenheid

Rozemarijn zoekt naar eenheid in haar werk, in de muziek, in haar leven. En dat is precies waar de compositie ook naartoe wil. Via religieuze en niet-religieuze teksten in het Arabisch, Hebreeuws, Latijn, Duits, e.a. komt de compositie tot een boodschap van verbondenheid.

Uitstap

De creatie staat dit weekend al gepland. De kinderen creeëren het oratorium in Schaarbeek - niet in Antwerpen, voor een aantal onder hen een heuse uitstap - samen met een intergenerationele groep zangers. Een moment om nooit te vergeten.

Singing apart together

In Schaarbeek staat een veertigtal zangers op het echte podium, geflankeerd door een diverse groep strijkers. De Antwerps-Brusselse intergenerationele groep musiceert met kinderen uit Benin, Warschau, Georgië en Indië, die virtueel aanwezig zijn via videobeelden. Spannend!

הִנֵּה מַה טוֹב וּמַה נָּעִים שֶׁבֶת אָחִים גַּם יַחַד

 

Hinneh mah tov umah na'im
Shevet achim gam yachad

 

Hoe fijn is het om als vrienden samen te zijn.

 

Tekstfragment uit het oratorium
Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren