Koor Kontra Korona

Op 17 maart lanceerde Koen Vits het Koor Kontra Korona, een virtueel koor in tijden van social distancing. Of spreken we beter over physical distancing? Want de sociale respons was groot. Vandaag publiceerde Koen Vits het resultaat. Ook als je koorrepetities weggevallen zijn, kan je dus blijven zingen.

283 audio- en videofragmenten

Bijna 3 weken geleden stuurde Vits de partituur rond, samen met vier Youtubefilmpjes en ondersteunende begeleiding waarop je hem ziet dirigeren, voor iedere stem eentje: sopraan, alt, tenor en bas. Deelnemers konden een geluidsfragment mét of zonder video inzenden. Daarvoor kregen ze 1 week de tijd. Al snel stroomden de opnames van enthousiaste zangers binnen. 283 werden het er. Koen Vits had nog nooit een montage gemaakt van zoveel geluidsfragmenten. De audio- en videomontage nam ongeveer 4 dagen in beslag en de computer had dan nog eens 48 uur nodig om alles te verwerken. En toen was het er, het megakoor. De initiatiefnemer en alle deelnemers mogen terecht trots zijn. Het klinkt prachtig.

If ye love me

Koen Vits koos voor deze virtuele première voor If ye love me van Thomas Tallis, een vierstemmig Engelstalig motet, op tekst van het Evangelie volgens Johannes, bedoeld voor Pinksteren. Het is een traag stuk. Soms kan je bepaalde zinnen niet alleen uitzingen. In real life spreek je dan koorademhaling af. In virtual life hoor je daar gewoon niets van en vertrouw je op de montage.

Koen Vits

Koen Vits (*1989, Leuven) studeerde aan het Leuvense Lemmensinstituut. Hier behaalde hij met onderscheiding het masterdiploma koordirectie (bij Kurt Bikkembergs) en het bachelordiploma compositie (bij Jeroen D'hoe). 

Koen is momenteel dirigent van het nieuwe Leuvense Mannenkoor Terpander dat hij zelf oprichtte in 2016. In Tienen is hij kapelmeester aan de Onze-Lieve-Vrouw-ten-Poelkerk aan de Grote Markt, waar hij de leiding heeft over de Capella Beatae Mariae ad Lacum. Hier richtte hij in 2014 ook het CBM Jeugdkoor opnieuw op. Koen is tevens docent koordirectie aan de Academie Regio Tienen. Hij wordt geregeld gevraagd als koorcoach bij andere koren, om workshops te geven op festivals of repertoiresessies op koorbeurzen (o.a. Dortmund en Parijs).

Enkele van zijn eigen composities (hij schrijft voornamelijk voor koor) werden reeds uitgegeven bij uitgeverij Euprint, waar hij zelf ook werkt als koorconsulent.

(Lees verder onder de video)

Koor Kontra Korona zingt If ye love me van Thomas Tallis onder leiding van Koen Vits

Thomas Tallis

Wat weten we over Thomas Tallis (1505-1585)? Hij schreef dat prachtige indrukwekkende veertigstemmige Spem in alium. Beluister het hier met de King's Singers die met 6 veertigstemmig zingen.

Na muzikale posten in Kent, Londen, Essex en Canterbury belandde Tallis in 1543 aan het Engelse hof als een Gentleman of the Chapel Royal. Hij was er actief als componist en uitvoerder onder de regeerperiodes van Henry VII, Edward VI, Mary I en Elizabeth I, tot hij in 1585 stierf.

Tot 1534, toen de Engelse reformatie een feit was met de Act of Supremacy die Henry VIII tot Supreme Head on Earth of the Church of England verklaarde, werd er in de Engelse kerken vooral op teksten in het Latijn gezongen. Toen de Church of England zich in 1534 distantieerde van de Katholieke Kerk, werd de liturgie in het Latijn vervangen door lezingen en gebeden in het Engels.

To each syllabe a plain and distinct note

Dat werd ook zichtbaar in de kerkmuziek. Tijdens de regeerperiode van Edward VI werd componisten die voorheen vooral in het Latijn schreven met aandrang gevraagd Engelse teksten te gebruiken en een eenvoudige muzikale stijl te hanteren, to each syllable a plain and distinct note. Met andere woorden: schrijf homofoon. 

Thomas Tallis was één van die eerste componisten die religieuze muziek in het Engels schreef. If ye love me is een goed voorbeeld van die reformatorische compositiestijl: je hoort vooral homofone passages. Aan het B-deel halverwege de partituur, op de tekst That he may 'bide with you voorziet Tallis zorgvuldige imitatieve inzetten. Typisch is ook dat dat deel tweemaal gezongen wordt: Anglicaanse motetten uit deze periode houden vaak de ABB-vorm aan.

Razendpopulair

Het werkje dateert wellicht van 1547-1548. Het komt voor in de Wanley Partbooks, een kleine collectie stemboekjes in handschrift uit ca. 1548-1550 en een belangrijke informatiebron voor kerkmuziek uit die tijd. De boekjes worden nu bewaard in de Bodleian Library in Oxford. In 1565 werd If ye love me voor het eerst uitgegeven door John Day. In de 17de en 18de eeuw was men het werkje vergeten. Tot de Motett Society het werk in 1847 publiceerde. If ye love me werd de meest uitgevoerde Talliscompositie. Ook nu is het nog razendpopulair zowel binnen als buiten de liturgie. In 2018 werd het gezongen bij het huwelijk van Prince Harry en Meghan Markle.

Koor Kontra Korona 2.0

Vits kreeg de smaak te pakken en lanceerde meteen een opvolger: Koorona 2.0. Daarvoor koos hij opnieuw voor Engelse muziek: Light of my Soul van Robert Lucas Pearsall (1795-1856), een prachtig werk voor zesstemmig koor. De deadline voor inzendingen is nu 12 april. Meer info en instructies voor de opname vind je via www.koorona.be

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren