Nieuwe creaties tijdens de kinderkoordagen in Wetteren

liesbeth.segers@koorenstem.be

Prachtig toch, een hele week zingen met enthousiaste kinderen en tegelijkertijd nieuw koorrepertoire lanceren. Dat gebeurt er ieder jaar tijdens de kinderkoordagen in Wetteren. 

Huggy beertje

Van Erika Budai zongen de kinderen Huggy Beertje, een fijn lied met een refrein dat meteen blijft hangen. Het werkje zit vol afwisseling: de stroofjes schrijft Budai in een dansante 6/8, het refrein in een vlottere viertelsmaat. Het beertje verschijnt ook effectief op het podium en wordt tijdens het refrein doorgegeven in het kinderkoor. Hier en daar last de componiste dialoog in, tweestemmigheid of woodblocks. De kinderen mogen ook klappen. Verkrijgbaar bij Euprint en binnenkort aanwezig in de bibliotheek van Koor&Stem.

Kooitje

Van Cees Buddingh kennen we meestal de Blauwbilgorgel, een absurd gedicht vol neologismen en alliteraties. Met zijn poëzie van het alledaagse brengt de dichter de lach in de poëzie. Humor en ernst staan dicht bij elkaar en zorgen voor levenswijsheid. Zo ook in Kooitje. De dichter somt een resem vogelsoorten op die mooi zouden passen in een kooitje. Zelfs een bosje wortelen staat mooi in een kooitje, vindt hij. Toch? De lijst wordt haast lachwekkend. Componist Hans Helsen vertaalt die dichterlijke opsomming in ingetogen legatolijnen. Hij laat het thema een aantal keren weerklinken in verschillende toonaarden, steeds in mineur. Tussendoor imiteert de piano het gekwetter van de vogels. De muziek blijft sober en stemmig in het ijle hangen. Tegelijk hangt er spanning in de lucht en is een kuch in het publiek na vier minuten niet ongewoon. Waar wil de componist naartoe? Tot de verlossende majeurtoonaard ingeschakeld wordt voor de ontknoping en de kinderen uit volle borst mogen zingen, want: 'het allermooiste is een kooitje met .... niets erin'. Ah ja, natuurlijk! Buddingh geeft zijn les mee, Helsen volgt perfect in de muziek. Het vergt wat concentratie van de kinderen, maar het resultaat is ontwapenend. En zoals de componist schrijft: Opgedragen aan alle vrije vogels. Verkrijgbaar bij Euprint en binnenkort aanwezig in de bib van Koor&Stem.

Ahoy!

Waarover droom je als je samen met je vrienden in een bootje op zee ronddobbert? De één wil een stoere kapitein zijn, de ander hoopt op een eiland vol palmbomen, een derde droomt van een meermin, haar zoet gezang annex zachte kus. Daarover vertelt Reine De Pelseneer in haar gedicht Ahoy! De vierde vriend, de ik-figuur, droomt van de dag zoals hij is. Van een boot met al zijn vrienden en een zee vol vis, heel gewoon. Zoiets als: pluk de dag. Een mooie boodschap die meteen de basisgedachte en het refrein van het lied wordt. Sebastiaan van Steenberge zette het verhaal om in een heerlijk kinderkoorwerk. Het deinen van de golven, de stuwing en het dromerige zijn hoorbaar in het koor en de pianobegeleiding. Het refrein gaat soms aardig de hoogte in; de hoge noten zitten echter mooi ingebed in de melodielijn. Hiermee pak je je publiek in. Verkrijgbaar bij Euprint en binnenkort aanwezig in de bib van Koor&Stem.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren