Over de kunst van het detail en de kracht van het festival maken

'Als iemand begrijpt hoe een voetbalwedstrijd in elkaar zit, kan je ook een klassiek concert begrijpen.' Een gesprek met festivalorganisator Jelle Dierickx.

Geen dirigent, zanger of componist deze keer, maar een festivalorganisator in onze vierde aflevering van Stemhebbers. Eind juni zette hij nog de Pückler Karawane op de kaart, een nieuw festival dat als een nomade doorheen Polen en Duitsland trekt en muziek, kunst, natuur, culinaire hoogstandjes en levenskunst verbindt. Dat typeert Dierickx: steeds op zoek naar nieuwe verbindingen en maatschappelijke relevantie. Over publiek, poëzie en fietsconcerten.

Jelle Dierickx

Dierickx heeft een jarenlange ervaring als artistieke coördinator en is adviseur bij verschillende binnen- en buitenlandse muziekorganisaties. Hij was actief bij Gent Festival van Vlaanderen, het Rotterdam Philharmonic Gergiev Festival, Concentus Moraviae en de Musikfestspiele Potsdam Sanssouci. In deze en andere contexten organiseerde hij meer dan dertig internationale festivals. In 2016 publiceerde hij tevens het boek Het Pluriversum van Lucien Goethals. Na een carrière van zeven jaar in Duitsland, keerde hij terug naar Vlaanderen om voor Lunalia in Mechelen aan de slag te gaan, een festival waar de menselijke stem een centrale plaats in neemt.

De Grote Parade van de Vlaamse Koormuziek

In 2019 organiseerde Lunalia de Grote Parade van de Vlaamse Koormuziek. Het Festival van Vlaanderen in Mechelen heeft al decennia een voorliefde voor koormuziek en wilde dat via dit feestelijk project nog eens extra in de kijker zetten. Daartoe werd een oproep gelanceerd om deel te nemen aan de Grote Parade van de Vlaamse koormuziek. Idee was dat alle deelnemende koren composities zingen van uitsluitend Vlaamse componisten (max. 20 minuten/koor). Enige voorwaarde: het koor moest de compositie(s) graag zingen! Als geschenk kreeg elk koor een professionele opname van de compositie(s). De opname werd verzorgd door de Mechelse studio Motormusic.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren