Speciale vondst

Bij het inventariseren van archiefstukken werd op maandag 17 november 2014 in de bibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen correspondentie van de Russische componist en pianovirtuoos Sergei Prokofiev gevonden.

Het betreft unieke documenten die ons meer vertellen over de muziekpraktijk omstreeks 1923. 

De brieven handelen over het concert dat de Russische componist en pianovirtuoos Sergei Prokofiev (1891-1953) op 5 maart 1923 in Antwerpen zou geven. Op een volledig Russisch concert van de Maatschappij der Nieuwe Concerten speelde hij toen, naast enkele van zijn pianowerken, ook zijn derde pianoconcerto. Het concert vond plaats in de toenmalige Koninklijke Schouwburg van Antwerpen / Théâtre royal d’Anvers, de Bourla. De opgedoken correspondentie tussen de Antwerpse concertvereniging en Prokofiev is interessant voor een betere kennis van de toenmalige muziekpraktijk. Prokofievs derde concerto uit 1921 was nog niet gepubliceerd en hij toerde zelf rond met de enige orkestpartituur en de enige set orkestmateriaal. Pas bij zijn aankomst op 1 maart in Antwerpen konden dirigent Lodewijk De Vocht en zijn orkestleden het concerto beginnen instuderen, wat kort dag was voor een nieuwe compositie. Dat zorgde voor heel wat zenuwtoestanden, alleen Prokofiev bleef er kalm bij. Vanuit het Victoria Palace Hotel in Parijs vroeg hij de Antwerpse concertvereniging om voor hem een kamer te boeken ‘dans un hôtel comfortable et propre, mais pas cher.’ Het is niet bekend wat Prokofiev van het concert vond. Uit zijn dagboeken blijkt wel dat hij tijdens zijn Antwerps verblijf zeer gecharmeerd raakte door het Museum Plantin Moretus. De sfeer die in het drukkersmuseum hing, stemde volledig overeen met wat hij wou evoceren in de opera Ognenniy angel (The Fiery Angel) die hij toen aan het componeren was en die zich in de 16de eeuw afspeelde. In zijn dagboek noteerde hij dat de personages uit zijn opera in het Museum hadden kunnen rondlopen. Iedereen die zijn opera wou monteren, zou hij suggereren om die plek te bezoeken.

De erfgoedbibliotheek van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen heeft een bijzonder omvangrijke en waardevolle erfgoedcollectie in huis, waarvan een aanzienlijk deel nog op inventarisering wacht. Deze belangrijke vondst is een aansporing om het arbeidsintensieve inventariseringswerk verder te zetten. De Antwerpse Conservatoriumbibliotheek werd in 2010 als eerste in Vlaanderen erkend als erfgoedbibliotheek, een kwaliteitslabel dat wordt toegekend voor een kwaliteitsvolle werking.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren