Requiem Peter Benoit: studienamiddag & concert

Op 20 juni 2015 zet deFilharmonie met het Requiem zijn Benoit-cyclus verder die in 2013 begonnen is met de uitvoering van De Schelde. Later volgen nog het Te Deum (2016), Lucifer (2017), Messe solennelle (2018), De Oorlog (2018) en tenslotte de Petite cantate de NoëlOp 20 juni voeren het Octopus Symfonisch Koor, het Choeur de Chambre de Namur en deFilharmonie o.l.v. zijn chef-dirigent Edo de Waart Benoits indringende Requiem uit in de Antwerpse Kathedraal.

Over de studienamiddag

Voorafgaand aan het concert wordt een studienamiddag georganiseerd waarop de religieuze muziek van Benoit, en meer bepaald zijn Requiem, tegen het licht wordt gehouden. Het symposium vindt plaats in het historische kader van de raadszaal in het Bernarduscentrum op de Lombardenvest, van 14:00 tot 18:00. Lezingen en presentaties zullen worden afgewisseld met muziekuitvoeringen. Deze studienamiddag is een organisatie van het Studiecentrum voor Vlaamse Muziek en de onderzoeksgroep Labo XIX&XX van het Antwerpse Conservatorium, in samenwerking met deFilharmonie en de Provincie Antwerpen. Save the date! 

Over het concert

In zijn Requiem ontpopte Peter Benoit zich tot de Brahms van de Lage Landen. Melancholieke mijmeringen, introspectieve momenten en symfonische erupties: alles wat een romantische dodenmis behoeft, is er gul aanwezig. Geloven, voelen en denken vloeiden volgens de componist in dit werk samen. Vorm, idee, uitdrukking: alles aan dit werk was origineel, zo oordeelde de muziekpers bij de première in 1863. Edo de Waart maakt zich sterk voor dit zielstrelende meesterwerk uit de Vlaamse muziek. Tickets voor het concert kan je hier bestellen.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren