Susa Ninna van Armand Preud'Homme

December 1950. Frans Heuninck, lid van het knapenkoor van Onze-Lieve-Vrouw-van-Lourdes van Edegem, werd bij de NIR (huidige VRT) uitgenodigd om solistisch een 6-tal Vlaamse kerstliederen op te nemen die met kerst zouden uitgezonden worden.  Nadien bleek er nog ruimte voor 1 lied en werd Susa Ninna opgenomen, evenwel zonder vermelding van de componist. 

De grote baas van de NIR gaf elk jaar met kerst een speech omkaderd door een mooi kerstlied. Hij hoorde de opname van Susa Ninna en koos er prompt voor. Na zijn speech werd de NIR overspoeld met telefoontjes met de vraag van wie dit prachtige kerstlied was. Een dag later, op 26 december 1950, werd dit lied op vraag van vele luisteraars opnieuw uitgezonden, deze keer met vermelding van de componist. Hoe een kerstlied waarvan de componist op de ‘zwarte’ lijst stond toch zijn ingang vond.  

In 2010 leidde Erik Demarbaix in de Basiliek van Edegem de samenzang ‘U zijt Wellekome’, een project van het Davidsfonds met medewerking van Koor&Stem. Enkele oud-leden van het Edegems knapenkoor waren aanwezig waaronder Frans Heuninck. Op vraag van Erik heeft hij 60 jaar na datum opnieuw dit lied solistisch gebracht wat een nieuwe, intense beleving was!  

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren