Tolosa in een stralende zon

Simonne Claeys

'De stad baadt in een stralende zon, en dat geeft een zomerse warmte. Er heerst een unieke, kenmerkende sfeer. Het publiek is zeer enthousiast en dat is zeer aangenaam voor de uitvoerders.' - Simonne Claeys brengt voor Koorklank enthousiast verslag uit van de Internationale Koorwedstrijd van Tolosa, november 2016. 

Zoals elk jaar staat men, lang voor de deuren opengaan, geduldig in een rij te wachten om een goede plaats te vinden. Het gaat niet voor een bekende popzanger maar voor zeer goede koren die door een artistieke commissie geselecteerd werden. In de twee aangename en mooie oude kerken, Santa Clara en San Francisco, is het goed om te zingen. De kerkconcerten zijn gratis. In Teatro Leidor, een concertzaal waar meer dan 800 plaatsen zijn, heerst een perfecte koorharmonie. Hoewel men voor een abonnement 60 € betaalt of 12 € per volwassenen en voor kinderen onder de 14 jaar 05 €, is dat geen hindernis voor de Basken die van zingen en koorzang houden. 

De 48ste editie brengt 'vocale ensembles' en 'kamerkoren' op het podium. De koren komen uit Cuba, Columbië, Duitsland, Engeland, Hongarije, Indonesië, Italië, Letland, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Slovenië, Spanje, Taiwan en Zweden. Meer dan 700 zangers komen samen om een goede prestatie te leveren op deze internationale wedstrijd. Alle koren moeten minimum 20 minuten en maximum een half uur muziek uitvoeren. Dat is veel maar van een 'indigestio choralis' is er geen sprake. 

Verplichte werken en jury 

Vocale ensembles die uit 4 tot 16 zangers mogen bestaan hebben geen verplicht werk uit te voeren. De kamerkoren die 20 tot 45 leden mogen tellen krijgen wel een verplichte compositie. De kamerkoren kunnen voor gelijke- of gemengde stemmen zijn. De Baskische cultuur wordt gepromoot door aan Baskische componisten een opdracht te geven om een verplicht werk te schrijven. Ook wordt er een compositie op een Baskische tekst gevraagd. De zeer oude taal werd tijdens Franco verboden waardoor een generatie verloren ging. Nu is het Baskisch de belangrijkste taal op school. Tolosa promoot de eigen cultuurwaarden. Vele buitenlandse koren behouden na hun verblijf in Tolosa de Baskische werken op hun repertoire. De verplichte werken werden gecomponeerd door Karlos Gimenez, Junkal Guerrero, Jésus Egiguren en Eva Ugalde. Ook mooie werken van Xabier Sarasola, Javier Busto en David Azurza werden gezongen. De internationale jury stond onder leiding van Enrique Azurza. Verder zetelden Karen Grylls, Nieuw Zeeland; Janis Liepins, Letland; Paul Phoenix, Engeland; Alexander Vatsek, Oekraïne; Jonathan Velasco, Filippijnen en Mikael Wedar, Zweden. 

Veel goede koren en veel prijzen 

De Batavia Madrigal Singers (video hierboven) is een kamerkoor met uitzonderlijk talentvolle zangers, een koor dat al vele prijzen op internationale koorwedstrijden won. Het artistieke niveau heeft het koor te danken aan de kundige muzikale leiding van Avip Priatna. Om het even of men een compositie brengt van Julen Ezkurra, of van Henk Badings, of Mendelssohn-Bartholdy of 'Benggong' in een bewerking van Ken Steven, het koor verrast elke keer opnieuw door de manier waarop het de composities brengt op een vanzelfsprekende natuurlijke en muzikale wijze.Vorig jaar won het koor een derde prijs in de 'Internationale kamerkoor-wedstrijd' in Marktoberdorf. In Tolosa won het de eerste prijs in de categorie kamerkoren en dat in folklore èn polyfonie. Ook won het de 'Grote Prijs' met 91,30. 

De Svanholm Singers, een vocaal ensemble bestaande uit 14 mannen, kreeg twee eerste prijzen. In de profane muziek zongen ze onder meer 'Kulldansen' van componist-dirigent Sofia Söderberg en het 'Ave Maria' van Franz Biebl in de reeks geestelijke muziek. Beiden werken werden schitterend uitgevoerd.  Het Balta vrouwenkoor (foto hieronder) uit Riga, Letland won twee keer een derde prijs in de categorie kamerkoren. Mara Marnauza kon jury en publiek overtuigen van de muzikale uitgevoerde werken. 

Publieksprijs ging naar het koor 'Sint Niklaas' uit Litija, Slovenië. Helena Fojkar Zupančič is een fantastische koorleidster met veel pit en ze oogstte succes met 'Slovenski zvoki' of 'De klank van Slovenië' van Damijan Močnik. Het koor kreeg nog twee keer een tweede prijs voor folklore en polyfonie. Op een van de foto's in het fotoalbum onderaan deze pagina zie je de drie winnaars in de categorie kamerkoren met een eerste prijs voor Indonesië, tweede prijs voor Slovenië en derde prijs voor Letland. 

Ook een Baskisch koor viel onder de prijzen. Het dameskoor Vocalia Taldea (foto hieronder) kreeg onder de bezielende leiding van Basilio Astulez drie prijzen: een derde prijs in de categorie vocale ensembles voor profane- èn voor religieuze muziek, en een derde prijs ex aequo met het 'Balta vrouwenkoor' uit Riga in de categorie kamerkoren. Van de Baskische regering kreeg 'Vocalia Taldea' ook de prijs voor de beste uitvoering van een Baskisch werk: Ikusten Duzu Goizean in een bewerking van Josu Elberdin. Basilio Astulez is geen onbekende voor de Vlaamse jonge koorzangers. Hij was tweemaal gastdocent op het 'Koorweekend voor jongeren' van Koor&Stem, in de herfst van 2012 en 2013. Hij is een zeer goed pedagoog en dirigeert alles van buiten. Meer en meer dirigenten beginnen in te zien dat niet enkel de zangers best van buiten zingen maar ook de dirigent zonder partituren voor zijn koor kan staan. Basilio Astulez valt door zijn sympathieke aanpak ook erg in de smaak van de jonge zangers en bewegen hoort er vaak ook bij. 

Er zijn nog veel goede koren die in Tolosa wedijverden en concerten gaven en je kan die terugvinden op www.cittolosa.comEen fantastisch ensemble van twee dames en drie heren was Apollo5 uit Engeland. Hun uitvoeringen schitterden door perfecte intonatie, interpretatie en keuze van programmatie. Men kan kleine ensembles moeilijk vergelijken met vocale ensembles die uit 4 tot 16 zangers bestaan. Opvallend was het nog jonge Olga vocaal ensemble (foto hieronder) uit Utrecht, Nederland. Deze vijf mannen willen hun liefde tot de muziek, het zingen door goede muzikale training en natuurlijk acteren overbrengen naar het publiek. Hun coach was niet minder dan Paul Phoenix, een ex - King's Singer. Een jong ensemble niet ver van onze deur en echt de moeite om kennis mee te maken. Hun mascotte is een rode theepot.

De 'Grand Prix' ging naar 'Batavia Madrigal Singers' onder de artistieke leiding van Avip Priatna. De organisatie zorgde voor 70 extra concerten die de deelnemende koren mochten brengen in diverse steden verdeeld over het Baskenland. Een zonovergoten Tolosa met overal koren en muziek gedurende vijf dagen. Agur!

Fotoalbum

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren