Vlaamse koormuziek: nieuw

Chante c'est tout

Chante c'est tout verzamelt een 20-tal éénstemmige kinderliederen in het Frans van de hand van Jan Coeck (°1950). Bij elk lied vind je gitaarakkoorden. Pianobegeleidingen of cd zijn apart verkrijgbaar. Uitgegeven bij Euprint.

Het sneeuwlief

Met Ik ben door de sneeuw naar mijn lief gegaan schreef Raymond Schroyens (°1933) lang geleden al een prachtige volksliedachtige melodie (o.a. in Aloëtte Liedboek) waarop een vierstemmige versie van zijn hand volgde in de De Montekoorreeks en een bewerking voor mannenkoor van Kristiaan Van Ingelgem als ANZ-koorblad. Ondertussen voegde Schroyens tussenvocalises toe en voorzag een totaal nieuwe sonore zetting van de 2de strofe onder de titel Het sneeuwlief. Het ontdekken waard! In Ronsard en amour bundelt Schroyens 5 liefdessonnetten voor gemengd koor a cappella op teksten van Pierre Ronsard. Beide werken werden uitgegeven bij Euprint.

Biografie Robert Herberigs

Veertig jaar geleden overleed in Oudenaarde de kunstenaar Robert Herberigs (1886-1974). Daarom verscheen er recent een biografie om de kleurrijke componist, schilder en schrijver onder de aandacht te brengen. Marcel Lequeux brengt teksten over leven en werk en voegt er o.a. een catalogus van Herberigs' muzikaal en literair werk alsook een cd aan toe. Interessant naslagwerk.

Kurt Bikkembergs

Onze componisten uit Vlaanderen krijgen ook in het buitenland meer en meer erkenning. Zo verschenen er onlangs nog 2 motetten van Kurt Bikkembergs (°1963) bij uitgeverij Schott, Beatam me dicent en Signum magnum voor driestemmig gemengd koor (SABar). Ze werden gecomponeerd in opdracht van Jan Peeters voor de Internationale Koorstage in Tongeren 2013 en aldaar gecreëerd.

Bij Schott Mainz verscheen ook een koorboek met composities rond oorlog en vrede. Koorleider en muziekpedagoog Klaus Fischbach stelt in Da Pacem – Frieden 70 geestelijke en profane composities voor onder dat thema. Naast oude bekenden (Desprez, Gesualdo, Praetorius, Schütz, Bach ...) vinden we ook nieuwe koorwerken terug in voornamelijk Duits en Latijn. De bundel verzamelt diverse stijlen en moeilijkheidsgraden als inspiratie voor liturgie en concert. Het werkje Müde van Kurt Bikkembergs (°1963) dat hij schreef in opdracht van Schott Mainz kan je hier ook in terugvinden.

Kurt Bikkembergs schreef voor Camerata Aetas Nova o.l.v. Dieter Staelens uit Leuven So good night unto you all. Het betreft een zetting van de laatste lijn uit Shakespeare's A Midsummer Nights's Dream waarbij het personage Puck het publiek voor het laatst aanspreekt 'If we shadows have offended' en hen vaarwel wenst 'So good night unto you all'. Een ideaal afsluitend koorwerk of bisnummer voor gemengd koor. Uitgegeven bij Schott Mainz.

Deel deze pagina

Reageer

Login of registreer om te kunnen reageren